начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

изтичане на майчинство и излизане на ново 45 дена преди ражд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изтичане на майчинство и излизане на ново 45 дена преди ражд

Мнениеот vanq83 » 07 Окт 2014, 11:53

здравейте,майчинството ми изтича през месец декември 2014 термина ми беше на 2 декември 2012, но родих на 6 декември ,на коя дата би трябвало да се върна на работа , защото ми предстой на 4 декември 2014 да представя болничен 45 дни преди раждане интересува ме трябва ли да си пусна някой ден платен отпуск между изтичането на майчинството и подаването на болничният ?
Последна промяна vanq83 на 07 Окт 2014, 13:29, променена общо 1 път
vanq83
Нов потребител

Re: изтичане на майчинство и излизане на ново 45 дена преди

Мнениеот sechka » 07 Окт 2014, 12:07

След първото майчинство е трябвало да се върнете на работа на 07.12.2014г., т.е. в деня след рожденния ден на детето Ви.

Извън темата на въпроса. Моля Ви, не чакайте първото дете да стане първи клас, за да се научите да пишете грамотно.
sechka
Младши потребител

Мнениеот joseph313 » 07 Окт 2014, 14:11

Щом сте родила на 6 декември 2012 г., би трябвало да се върнете на работа на 7 декември 2014 г., но на 4 декември 2014 г. ще представите нов болничен за 45 дни преди второто раждане, следователно двете майчинства ще се застъпят и няма да се връщате на работа.
joseph313
Младши потребител

Мнениеот Kogato » 07 Окт 2014, 16:01

Подкрепям изцяло горното мнение - майчинството трае до навършване на 2-годишна възраст на детето, а не 2 г. от термина. Допълвам само, че може да е много важно дали второто майчинство ще застъпи първото, от гледна точка на обезщетенията. Ако го застъпи, обезщетението за първата година на бебето ще бъде изплащано в същия размер, като за първото дете. Ако пък има и ден между двете - работен, безработен или отпуск - обезщетението ще се изчислява наново, този път върху доходите от майчинството. Преценете кое Ви е по-изгодно (обикновено е първото, освен ако сте получавали социално майчинство) и можете да помолите лекаря, наблюдаващ бременността да издаде болничния ден-два по-рано или по-късно. За тях обикновено не е проблем.
Kogato
Младши потребител

Мнениеот joseph313 » 08 Окт 2014, 08:10

Kogato , това за изчисляване на обезщетението не го знаех, може ли да ми посочите нормативния акт, от който го прочетохте
joseph313
Младши потребител

Мнениеот morka » 24 Окт 2014, 23:18

Kogato написа:можете да помолите лекаря, наблюдаващ бременността да издаде болничния ден-два по-рано или по-късно. За тях обикновено не е проблем.

като се има предвид, че изчисляването на термина не е точно с гледане в тавана не съм сигурна, че лекарят има особен избор за 45-те дни преди него
morka
Младши потребител

Назад към Трудово право