начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Обезщетение при напускане на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при напускане на работа

Мнениеот konkaf » 28 Авг 2014, 14:53

Здравейте!
Моят казус е следният:
Започнах работа на 18.11.2013г. в една строителна фирма като технически ръководител. Трудовият ми договор се отнасяше само за построяването на един конкретен обект до завършването му. По договор ми се полагат 20 дена платен отпуск. На 21.07.2014г. договорът ми беше променен чрез допълнение на 4-часов работен ден. Освободен съм от длъжност на 22.08.2014г. по взаимно съгласие. В момента чакам да ми оформят документите и да ми ги връчат. Ползвал съм 4 дена платен отпуск в периода 03-08.04.2014 , попълнил съм молба за този отпуск и за тези реално 4 работни дни, като молбата ми е подписана и одобрена от управителя на фирмата с разрешен платен отпуск - 7 дена. Тази молба беше реално подписана при промяната на договора ми от 8 на 4-часов работен ден. Въпросът ми е: тъй като знам че трябва при напускане да получа удостоверение за платен годишен отпуск, и след като не съм използвал всичките си дни от отпуска по договор, имам ли право на парично обезщетение, в какъв размер и как се изчислява? Едно пояснение: осигуряван съм на сума, по-малка от парите които плучавах на ръка.

Предварително благодаря за помощта по този въпрос!
konkaf
Нов потребител

Re: Обезщетение при напускане на работа

Мнениеот vesela1984 » 28 Авг 2014, 15:29

При прекратяване на трудовото правоотношение съгласно чл.224 ал.1 от КТ работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск.В прекратяването на трудовия Ви договор трябва да пише че за неизползвания платен годишен отпуск ще Ви се дължи обезщетение.От 01.01.2014 до 22.08.2014 аз ги изчислих 13 дни платен отпуск.Нищо че сте на 4 часов работен ден за една година Ви се полагат 20 дни платен отпуск, съобразно отработеното. Значи Ви сте работили до август имате право на 13 дни, ползвали сте 7 дни и Ви остават 6. Трябва да ви изплатят обезщетение за 6 дни платен годишен отпуск.
vesela1984
Младши потребител

Re: Обезщетение при напускане на работа

Мнениеот konkaf » 28 Авг 2014, 15:37

Към момента съм получил само копие от молбата ми за напускане и заповед за напускане на основание чл.325 ал.1 (по взаимно съгласие) с причина за прекратяване на ТД: приключване на строителния обект; следват подписи и дата. Другите документи не са оформени още,чакам ги в рамките на следващите 2 седмици.
konkaf
Нов потребител

Назад към Трудово право