Здравейте съфорумници, нужно ми е малко разяснение за обезщетението по член 222.
За този член намерих следното: "Обезщетението се дължи от работодателя, когато трудовото правоотношение на лицето е прекратено по някое от следните основания: чл.328 ал.1 т.1; чл. 328 ал.1 т.2; чл. 328 ал.1 т.3; чл. 328 ал.1 т.4; чл. 328 ал.1 т.7, чл. 328 ал.1 т.8"
Аз съм съкратен именно по член 328, и имах 30 работни дни предизвестие.
Когато отидох в НОЙ да се регистрирам от там ми казаха че обезщетението по член 222 е по желание на работодателя. Да отида да попитам бившия ми работодател дали ще ми плати обезщетение по този член или не. Ако не, да отида в НОЙ и да се запиша. Всичко това ми се струва много странно, или от НОЙ нещо не са много наясно, или члена е формулиран много тъпо. На мен от написаното ми става ясно че работодателя ми е длъжен да ми плати това обезщетение.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обезщетение по член 222
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обезщетение по член 222
Имате право след изтичане на срока по чл.222 ал.1 от Кодекса на труда, ако докажете пред работодателя, че сте останали без работа или сте били на по-ниско платена работа.
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
- galq_law
- Младши потребител
Re: обезщетение по член 222
Обезщетение по чл.222, ал.1 се дължи само при прекратяване на изчерпателно изброените основания. Вашият договор на кое точно основание на чл.328 е прекратен? Поради каква причина? Не е по желание на работодателя. Обикновено в НОИ изчакват да бъде платено това обезщетение, за да започнат да изплащат обезщетението за безработица. За изплащането на това обезщетение се прави вписване в трудовата книжка. Ако правоотношението е прекратено на основание, за което не се дължи това обезщетение, работодателят няма основание за го заплати, дори и да има желание. Този 1 месец се зачита за осигурителен стаж (не и за трудов) и се правят вноски за фонд ДОО. Здравноосигурителните вноски следва да си заплатите сам след като подадете в НАП декларация образец 7.
- iliana88
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|