начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4

Мнениеот dinko78 » 24 Яну 2014, 19:09

Искам да попитам нещо по знаещите от мен. Уволниха ме по Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4 във връзка с чл.326 ал 2 от КТ връчаха ми предизвестие и на сащата дате ме уволниха без да изтече предисвестието. В същото време сам и инвалид втора група с 75% И въпро са ми е дали е уснователно уволнението ми. не ми представиха решение от испекцията по труда че могат да ме уволнят.А трябва да има. На такава длажност като моята сме двама колеги а меня уволняват. По чл 333 от КТ сам защитен от уволнение. Проблеми те ми започнаха ката работодателят ми научи че сам инвалид. Благодаря ви за оказаната помощ предварително.
dinko78
Нов потребител

Re: Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Яну 2014, 21:18

Вземи си всички документи, които имаш( трудов договор, дл. характеристика, заповед за прекратяване) и при адвокат без да се помайваш. Това, че сте двама колеги на същата длъжност все още нищо не означава, но може да излезе нещо от това. И, да- закрила не ползваш по т.4, да е ясно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот dinko78 » 25 Яну 2014, 03:17

Съгласен съм с казаното до тука. Но според Чл 333 нали ме защитава ако сам трудоостроен или работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването а аз влизам и в двете групи. А защо от предприятието само мен ме уволнява а останалите ми колеги не са почивали през тези 15 дена а само аз не бях допуснат. нали се съкращава предприятието. Преди малко четох едно решение от съда по подобен като моя казос и решението беше че: уволнението е неправомерно защото работодателя е трябвало преди да уволни работника си да приложи някой членовете като чл120, чл173.ал4 , чл160 , чл267 зашото това намалене на работата е временно а не постоянно
dinko78
Нов потребител

Мнениеот jimi66 » 25 Яну 2014, 14:40

Доколкото тълкувам правилно чл. 328, ал. 1, т. 4 от КТ, цялото предприятие или цех, или звено трябва да спре работа за повече от 15 дни, за да е налице това основание за уволнение.

В твоя случай само ти не си работил над 15 дни, а твоите колеги са работили. Това означава, че не е налице основание за уволнение по този член. Уволнението е незаконно. Можеш да искаш обявяване на уволнението за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на работа и обезщетение до 6 БТВ.

Най-добре си намери адвокат, с който да се консултираш и евентуално да търсиш правата си по съдебен ред.

По отношение на закрилата по чл. 333, ал. 1 от КТ, тя действа при изчерпателно изброени случаи - чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6. Чл. 328, ал. 1, т. 4 не е сред тях.

Изглежда работодателят ти е искал да заобиколи закрилата по чл. 333 от КТ, но според мен е доста несполучливо.

Обикновено някои работодатели заобикалят закрилата чрез чл. 328, ал. 1, т. 6 - когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа, но евентуално променя и длъжностната характеристика и изискванията за образование.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот dinko78 » 25 Яну 2014, 19:16

Много благодаря за оказаната помощ. Вече ми се изесниха нещата . Че сам бил неправилно оволнен и трябва да си търся правата вече в съда.
dinko78
Нов потребител

Назад към Трудово право