начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Прекратен трудов договор без уведомяване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратен трудов договор без уведомяване

Мнениеот shtyrec » 28 Ное 2013, 13:00

Здравейте,
моля за съвет как да постъпя.
на 27.11.2013 направих справка в НАП за трудовия ми договор. Проверката установи - прекратен трудов договор от 01.09 2013. Работодателя ми, не ми е връчвал нищо за подписване и не ми е съобщил дори устно. Оказва се, че съм безработен, без да знам. Изпуснал съм сроковете дори да се запиша в бюрото по труда.
Моля за съвет какво да предприема. Имам ли право на някакво обещетение от сттрана на работодателя, мога ли да се запиша на борсата, след като съм изпуснал срока, не по моя вина?
Благодаря предварително
shtyrec
Младши потребител

Re: Прекратен трудов договор без уведомяване

Мнениеот borovinka » 28 Ное 2013, 14:01

Нещо не е точно така, както го описвате - или не представяте цялата информация около случая (и ни оставяте да гадаем), или си преиначавате фактите своеволно.
Уточняващи въпроси:
1. Вие как "съвсем случайно" разбрахте, че сте безработен? Какво наложи да ходите до НАП, за да си проверите трудовия статус?
2. През цялото това време от 01.09.2013 до днес ходехте ли на работа всеки ден?
3. Предизвестия някакви да са ви връчвани от работодателя? (Или да сте отказвал да получите)?
След уточняване на горните въпроси - повече информация.

Засега е ясно само, че е възможно уволнението ви да е незаконно, ако действително не сте получавал никакви документи за това.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот shtyrec » 29 Ное 2013, 16:41

Здравейте ето и уточненията:

Кандидатствах за лаптоп на изплащане...при одобрението ми казаха: ма Вие нямате трудов договор..отидох в НАП за справка - прекратен трудов договор.

Не ми е връчвано никакво предизвестие, споразумение, или какъвто и да е друг документ, следователно и нищо не съм подписвал.

Да, ходех на работа. Заплата не съм получавал от септември насам, превежда ми се по карта, може да се провери.

Как да постъпя ?
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 02 Дек 2013, 11:31

Ами - с всички документи, с които разполагате и при адвокат за оспорване на незаконно уволнение, разбира се.
Междувременно продължавате ли да ходите на работа? Защото ако да, значи работодателят ви трябва и едни солидни обезщетения да ви плати сега, освен заплатите за минал период.
Задължително се консултирайте с адвокат.
Абсолютно никакви документи ли не ви е предоставял работодателят ви? Заповед?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот shtyrec » 02 Дек 2013, 13:19

Нищо ! нито предизвестие, нито заповед, нито ми е искал трудовата книжка. Много ми е чудно как така ме е уволнил по "взаимно сугласие" без мой подпис.
Какво обезщетение мога да искам, и след това мога ли да отида на борсата като съкратен?
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот iliana88 » 02 Дек 2013, 22:33

Моето мнение е, че съгласно чл.335, ал.2, т.3 от КТ, трудовия договор (при прекратяване без предизвестие), влиза в сила от момента на получаването на писменото изявление за прекратяване на договора. При прекратяване по взаимно съгласие трябва да има писмено удостоверено съгласието на двете страни за прекратяване на правоотношението. Ако няма такава фактическа обстановка, не бе следвало трудовия договор да се счита за прекратен. Уведомлението, което се подава в НАП е само следствие от прекратяване на трудовото правоотношение. Както и следствие е подаването за прекратяване в осигуряването в декларация образец 1. Според мен този трудов договор не е прекратен и следва да се обърнете към работодателя за уточняване на фактите.
iliana88
Младши потребител

Мнениеот shtyrec » 02 Дек 2013, 23:29

Дата на
сключване 31.05.2012

Дата на
прекр. 01.09.2013

Осно-
вание 01 Легенда за поле "Основание": 01 - безсрочен трудов договор по чл. 67, ал. 1, т. 1 КТ

Код КИД 7311

tova mi izliza ot spravkata v NAP
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 03 Дек 2013, 14:20

Така и не разбрахме - то хубаво това излиза, но вие говорихте ли с работодателя си по възникналия "казус" и най-вече продължавате ли да ходите на работа и в момента, че нещо в цялата ситуация не е точно така, както казвате и не ви се връзват нещата.
Уточнете какво точно е станало, пък след това търсете обезщетения и борси.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот iliana88 » 03 Дек 2013, 14:23

А работодателят Ви какво казва по въпроса за това, какво излиза в НАП. Вие твърдите, че продължавате да работите без да има възражение от работодателя. Предлагам преди да коментирате казуса във форума, да се обърнете към работодателя за изясняване на обстоятелствата.
Значение има също основанието за сключване на трудовия договр. Може да става дума за техническа грешка в нечий софтуер или просто човешка грешка.
Искрено Ви съветвам - обърнете се към работодателя за установяване на проблема! Според мен този въпрос все още не е прераснал в трудово-правен спор.
iliana88
Младши потребител

Мнениеот shtyrec » 03 Дек 2013, 20:25

от 28.11 2013 г. вече не ходя на работа.
Работодателя ми предлага да ме преназначи в негова друга фирма за 1 месец и после да ме съкрати. а от счетоводството искат да ми пуснат заповед за съкращение, НО със дата - 30.08.2012, но по този начин аз съм изпуснал срока да се запиша на борсата, за това и днес не подписах нищо.
За мен проблема е как безсрочен трудов договор се прекратява без предизвестие, без подписан от мен какъвто и да е документ, без да ми е искал някой трудовата книжка...и да разбера за това случйно след 3 месеца.
Днес подадох жалба в инспекцията по труда.
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот shtyrec » 03 Дек 2013, 20:30

ДО borovinka

До момента, не ми предлагано нито споразумение, нито предизвестие, нито заповед за освобождаване, нито ми е искал някой трудовата книжка. на работа ходех до 27.11 2013
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 07 Дек 2013, 01:13

В съответствие с хипотезата на чл.357 от КТ, към момента е налице трудов спор. От написаното личи, че работодателят Ви няма да се откаже лесно от извършеното нарушение. Ще Ви е необходимо да:
1.Изясните с Инспекцията по труда дали да се намирате на територията на фирмата или не, за да няма виновност от Ваша страна по задълженията Ви за работа.
2.Изясните какво може да предприеме във Ваша полза Инспекцията-по отношение възстановяването на Трудовото правоотношение, дължимите възнаграждения и обезщетения.
3.Да намерите адвокат, с който да се консултирате по ситуацията отделно от ИТ.
4. Независимо от данните в НОИ, юридически погледнато трудовото правоотношение не е прекратено!
5. Да мислите по искова молба в съда.
6. В случаите на работа без трудов договор/ такъв има от 01.09 2013/. според чл.414,ал.3 от КТ контролните органи налагат глоби минимум 1500 лв на нарушилия КТ. Те също могат до обявят наличие на трудово правоотношение/при наличие на достатъчно доказателства/.Последното също е необходимо да изясните с Инспекцията.
На Ваше място незабавно ще отправя към работодателя писмо/с входящ номер или обратна разписка/ с излагане на Вашите искания относно:незаконното прекратяване на ТП, дължими възнаграждения и обезщетения и нанесените Ви нематериални щети. Идеята-подсигурявате се документално.
Чакат Ви трудни моменти, затова успех!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот shtyrec » 10 Дек 2013, 19:05

Благодаря за отговорите и помощта на вси1ки писали! :)
kazimirc4, - "подсигурете се документално" какво да си набавя?
shtyrec
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Дек 2013, 20:43

Да се подсигурите документално в случая означава да предявите претенциите си така, че работодателят да получи Вашето писмо, т.е. да имате обратната разписка или аналогичен документ. Същото се отнася и до Инспекцията. Особено важно е, ако ИТ не обяви наличието на трудово правоотношение и работодателят Ви връчи заповедта за прекратяване на ТД да броите сроковете на обжалване на уволнението - 2-месечен.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право