начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Командироване в чужбина- мога ли да откажа?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Командироване в чужбина- мога ли да откажа?

Мнениеот kaliopa33 » 03 Ное 2013, 23:24

Здравейте!
Много се надявам някой компетентен в трудовото право да ми помогне.Имам следният казус: Работодателят иска да ме командирова за 30 дена в страна, за която като отвориш информация за нея в Министерството на външните работи, е със статус Повишено ниво на риск.
Въпросът ми е може ли да ми наложи командироване, без да се съобрази с отказа ми да замина и може ли да ме уволни, ако откажа!
kaliopa33
Нов потребител

Re: Командироване в чужбина- мога ли да откажа?

Мнениеот thebeast » 04 Ное 2013, 00:13

Може и в двата случая.
thebeast
Потребител

Мнениеот kaliopa33 » 04 Ное 2013, 00:19

Значи нямам право да откажа, въпреки че става въпрос за държава, в която може да бъдат застрашен живота и здравето ми? Сигурни ли сте в това, дали може да сте по-изчерпателни?
kaliopa33
Нов потребител

Мнениеот jimi66 » 04 Ное 2013, 12:16

Прочети НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА

В КТ:

Командироване на работници или служители

Чл. 121. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато нуждите на предприятието налагат, работодателят може да командирова работника или служителя за изпълнение на трудовите задължения извън мястото на постоянната му работа, но за не повече от 30 календарни дни без прекъсване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Командироване за срок, по-дълъг от 30 календарни дни, се извършва с писмено съгласие на работника или служителя.
(3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) Когато срокът на командироване в рамките на предоставяне на услуги в друга държава - членка на Европейския съюз, в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария е по-дълъг от 30 календарни дни, страните уговарят за срока на командировката поне същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава. Условията, по които страните следва да постигнат съгласие, се установяват с акт на Министерския съвет.
(4) (Нова - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) В случаите на командироване на работници и служители, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа, в рамките на предоставяне на услуги в друга държава - членка на Европейския съюз, в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, страните уговарят за срока на командировката поне същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава.
(5) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2011 г., предишна ал. 4, доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Условията на заплащане в приемащата държава в случаите по ал. 3 и 4 не включват заплащането на пътни, дневни и квартирни пари по българското законодателство.
jimi66
Младши потребител

Назад към Трудово право