Работя от доста време в шивашка фирма, която в момента изпитва финансови затруднея и имам неизплатени 4 заплати. Въпросът е там, че сега дойде нова съдружничка, която направи нова фирма и искат да ни преназначат (част от хората не всички) от старата фирма в новата, където пак има участие стария собственик. Карат ни да си подадем молби за напускане по взаимно съгласие с уговорката, че ще ни назначат веднага в новата фирма в което всъщност не се самнявам. Четох в КТ чл.123 е описано, че в такива ситуации не е нужно да се подава молба за напускане а може да се направи един вид преназначаване. Може и аз да не съм разбрал всичко правилно, затова моля за вашето компетентно мнение дали има как да стане без молби за напускане и ако може, каква изгода търсят работодатели според вас?
П.П. Моля за бързи отговори, защото ме притискат да си подам молбата а ме е страх какво ще стане дали да я подавам по взаимно съгласие или да напусна заради неизплащане на трудовите възнаграждения и да не се занивам повече с тези измамници.
Благодаря предварително !
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за преназначаване, спешно.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за преназначаване, спешно.
А по отношение на неизплатените ви заплати каква е уговорката?
Иначе изцяло от Вас зависи дали искате да продължите за тези хора или не. Само по себе си напускането по взаимно съгласие не означава, че няма да може да си търсите старите неизплатени заплати от стария работодател (няма да може да ги търсите от новия обаче). Само внимавайте да не ви издадат заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие, в която да пише например, че всички финансови въпроси между страните са уредени, че никой на никого нищо не дължи или нещо от тоя род. Даже настоявайте в заповедта да пише какво и в какъв размер ви се дължи - неиплатени заплати, неизплатено обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.
Иначе изцяло от Вас зависи дали искате да продължите за тези хора или не. Само по себе си напускането по взаимно съгласие не означава, че няма да може да си търсите старите неизплатени заплати от стария работодател (няма да може да ги търсите от новия обаче). Само внимавайте да не ви издадат заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие, в която да пише например, че всички финансови въпроси между страните са уредени, че никой на никого нищо не дължи или нещо от тоя род. Даже настоявайте в заповедта да пише какво и в какъв размер ви се дължи - неиплатени заплати, неизплатено обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.
Последна промяна devva на 04 Юли 2013, 13:52, променена общо 1 път
- devva
- Потребител
До сега не имало човек, който е напуснал по каквато и да е било причина и да не са му били изплатени. Никой не е бил излъган в това отношение, въпросът ми е повече към това дали би могло преназначаването да не стане с молба за напускане и ново назначение защотото в чл.123 е описано, че не е нужна молба а само нов договор за нещо като прехвърляне неможах да разбера точно.
- nikolai_nenkov
- Нов потребител
Двете предприятия явно няма да минават през процедурата по този член, така че той не би трябвало да ви притеснява.
- devva
- Потребител
Мен ме притеснява това, че по член 123 е много по-лесна процедурата и точно заради това го има може би. И защо са решили да го правят по трудния начин какъв е смисъла ?
- nikolai_nenkov
- Нов потребител
Защото двете предприятия явно не смятат да "сливат", така да се каже дейността си Както казах, не би трябвало да ви притеснява. Уредете си финансовите отношения, това какво правят фирмите като бизнес процеси не е ваша работа
- devva
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|