начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Неплатен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен отпуск

Мнениеот zvezden » 29 Май 2013, 20:49

Здравейте, искам да попитам за следния казус. На трудов договор съм, имам около 3 години трудов стаж и искам да използвам половин година неплатен отпуск. Какво мога да направя, ако работодателят ми откаже това право? Мога ли да предивя някакви претенции? Съответно, ако ми разреши да използвам този отпуск, но веднага след завръщането ми реши да ме освободи или е нает мой заместник, мога ли да направя нещо? Има ли опция да запазя мястото си?
Благодаря предварително!
zvezden
Нов потребител

Re: Неплатен отпуск

Мнениеот REPLAY » 05 Юни 2013, 10:37

Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.
Чл. 160.- КТ
Може да ти откаже неплатен отпуск.
Ако ти разреши неплатен отпус ще е ограничен от инструментите,които може да ползва за прекратяване на тдовото правоотношение като при редовен отпуск.Мястото ти се "пази",но той има право да си наеме друг работник.
В зависимост от дружеството,заеманата ти позиция и интелектуалното ниво на юриста или счетоводителя зависи дали ще успее да те Освободи.
REPLAY
Младши потребител

Назад към Трудово право