начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

НЕКОРЕКТЕН РАБОТОДАТЕЛ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕКОРЕКТЕН РАБОТОДАТЕЛ

Мнениеот isivarb » 16 Мар 2013, 08:21

Здравейте,
След 35г. моят работодател реши да ме съкрати по чл.328, за намаление обема на работа от 01.04.2013 - две години и половина преди пенсиониране.
За да не ми изплати обезщетение по чл.220 / да не говорим за 222/, иска да подпиша предизвестие със задна дата. Знам, че мога да откажа, но не искам да бъде грубо.
Между впрочем още три колежки на моята възраст са поставени в същото положение.
Как да постъпим? Има ли някой опит? Още не е късно, нищо не сме подписали.
Благодаря.
isivarb
Младши потребител

Re: НЕКОРЕКТЕН РАБОТОДАТЕЛ

Мнениеот sechka » 16 Мар 2013, 10:04

Работодателят Ви ви дължи обезщетение по чл. 222 от КТ при всички положения, независимо дали е спазил предизвестието или не. Относно подписването на предизвестие със задна дата, за да избегне работодателя обезщетението за неспазено предизвестие, моя съвет е да се съберете с другите колежки и да се консултирате с адвокат. Важното е в този период да внимавате какво подписвате, за да не ви пробутат документи без дати или с невярно съдържание. Успех.
sechka
Младши потребител

Мнениеот isivarb » 16 Мар 2013, 11:51

Благодаря Ви за бързия отговор.
Лошото е, че колежките ми не са много борбени, но ще се опитам.
Имам и друг въпрос:
Възможно ли е от 01. 04. работодателят да ми пусне неплатен отпуск 30 дни и след това да ме съкрати, като полагащото ми се обезщетение по чл.220 май ще е върху 0 лв.?
isivarb
Младши потребител

Мнениеот dobromirkd » 16 Мар 2013, 21:55

isivarb написа:Благодаря Ви за бързия отговор.
Лошото е, че колежките ми не са много борбени, но ще се опитам.
Имам и друг въпрос:
Възможно ли е от 01. 04. работодателят да ми пусне неплатен отпуск 30 дни и след това да ме съкрати, като полагащото ми се обезщетение по чл.220 май ще е върху 0 лв.?

И да те пусне в неплатен отпуск 30 дни и след това да те съкрати, полагащото ти се обезщетение по чл.220 пак ще бъде колкото е било "брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска".
Освен това в никакъв случай не подписвай предизвестието със задна дата. Кажи му че ще го подпишеш с днешна дата и това е. След толкова много години служба никой от вас четиримата не заслужава да бъде така прекаран, та дори и с 1 месец служба да беше. Това ви се полага по право. Предполагам че работодателят може да пробва да ви стресне, че ще ви уволни дисциплинарно или друга подобна глупост, но не му се вързвайте, нали сте четирима свидетели че няма такова нещо. Кажете на колежките, че няма от какво да се плашат. Събуди се народе. Четете хубаво какво подписвате и датите гледайте. Ако имате въпроси можете да ми пишете на e-mail: заличен имейл , а пък и мога ви обясня по-подробно как се прави по-нанатък след като получите заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение.
dobromirkd
Потребител

Мнениеот isivarb » 17 Мар 2013, 10:39

Искрено ви благодаря!
Дори и само за подкрепата.
Така и смятах да постъпя, но да не се силя много. Ще се реши тази седмица.
Дано и колежките го проумеят. Ние сме инженери - поне средно интелегентни. Няма от какво да се страхуваме.
Но огорчението остава.
Пак ви благодаря и вероятно ще ви потърся и в бъдеще.
isivarb
Младши потребител

Назад към Трудово право