начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Тр. договор по чл. 68 КТ,сключен в нарушение на чл.68,ал.3 и

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тр. договор по чл. 68 КТ,сключен в нарушение на чл.68,ал.3 и

Мнениеот iliana_Yan » 25 Фев 2013, 16:20

Здравейте, моля за малко помощ.
Бях назначена по чл. 70 от КТ във връзка с чл. 67,ал.1 т.1, след изтичането на 6 месеца подадох молба за преназначаване/такава е процедурата при нас/,но ми беше предоставено допълнително споразумение за 6 месеца по чл. 68,ал.1,т.1 от КТ ,което аз подписах, но смятам че не са спазени следните условия:
1. Договорът е сключен за 6 месеца
2. Няма подадена от мен молба за сключване на срочен договор
3. Длъжността която заемам няма сезонен характер
4. В договорът не са изрично посочени причините,които налагат сключването на срочен договор
Можете ли да ми кажете това достатъчно ли е, за да обжалвам този договор и да изисквам той да се признае за сключен за неопределено време?
И още по важно в какъв срок трябва да внеса иска си в съда - двумесечен от сключването или след евентуалното му прекратяване след 6 месеца?
Предварително Ви благодаря!
iliana_Yan
Нов потребител

Re: Тр. договор по чл. 68 КТ,сключен в нарушение на чл.68,ал

Мнениеот dobromirkd » 26 Фев 2013, 01:12

Чл. 68. от Кодекса на труда:
(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 48 от 2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.
(4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 3, бр. 48 от 2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 4, изм., бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.
dobromirkd
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Фев 2013, 02:14

Здравейте. Отговор на въпроса Ви има тук- http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... &Itemid=33.Прегледайте текста внимателно!
Препоръчвам да упражните правото си пред работодателя/според мен ТД е станал безсрочен/ едва когато фирмата пристъпи към неговото прекратяване! Така няма да им дадете време да реагират и ще ги притесните. Размерите на възможните обезщетения също са интересни. Обжалването пред съда има двумесечен срок. Впрочем, какво точно е съдържанието на молбата за преназначаване? Да не би тя да съдържа елементи на
"изрично волеизявление"?
kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот iliana_Yan » 26 Фев 2013, 14:52

Много ви благодаря!Аз също смятам,че трябва да обжалвам ако договорът ми бъде прекратен, просто се страхувах да не пропусна, ако двумесечния срок тече от дата на сключване.
А иначе молбата ми е за преназначаване на трудов договор за неопределено време.
iliana_Yan
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Фев 2013, 21:35

Здравейте.
По силата на чл. 71. (1)......
(2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.Според този текст, в началото на първия работен ден след изтичане на 6-месечния изпитателен срок ТД автоматично се е превърнал в БЕЗСРОЧЕН! Всички други административни формалности след този момент, несъобразени със Закона,не могат да превърнат договора в срочен! Оставете работодателя в заблуждение до необходимия момент! Според мен това е печелившата тактика.
kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право