начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Мнениеот asdf4321 » 07 Фев 2013, 02:22

Здравейте. Работя от 8 месеца в една фирма. Преди около 2 седмици (в началото на месеца) ми преизвестиха, че съм съкратен поради липса на средства за да ми плащат. Връчиха ми едно листче на което пише: "Предизвестие за прекратяване на трудов договор. Предизвестявам ... ... ... с ЕГН ... ... ... , ще прекратя сключения с лицето трудов договор." Та, подписах го. За пръв път се сблъсквам с тези неща... та селд като се похвалих на няколко човека че съм съкратен и поразпитах, разбрах че е много важно по кой член съм съкратен. Вмоят документ не пише по кой член. Да изчакам ли до крайното ми освобождаване или да правя нещо по въпроса? И по точно какво мога да направя и как могат да ме прецакат? Ще имам ли право на обезщетения от борсата след всичко това?
asdf4321
Нов потребител

Re: съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Мнениеот m_angelov » 07 Фев 2013, 11:06

Здравейте, на поставените от Вас въпроси отговарям в обратна последователност. Право на парично обезщетение за безработица "борсата" ще имате право ако имате поне 9 месеца трудов/осигурителен стаж за период от последните 15 месеца. Ако това Ви е първо работно място
asdf4321 написа: Работя от 8 месеца в една фирма
и преди това зад гърба Ви няма и друг осигурителен стаж съществува хипотетичната възможност да не отговаряте на условията за получаване на парично обезщетение за безработица. По описаните обстоятелства най-вероятно Ви е връчено предизвестие по чл. 328 КТ, чийто срок е 30 дни от връчването му, така че и да нямате 9-месечното осигуряване, докато трае срока на предизвестието е възможно да изпълните това условие.
При условие, че имате дълъг стаж зад гърба си могат да Ви прецакат, като в заповедтта за освобождаване е посочено основание например по взаимно съгласие има и др. които сащо биха довели до същото. В този случай обезщетението, което ще получите е за период от 4 месеца в минимален размер, около 7,80 лв. дневно /на работен ден от месеца/. При условие, че сте работили повечко време и сте осигуряван адекватно, върху това, което сте изработил то тогава полагащото Ви се обезщетение ще е за период определен от стажа и в размер на 60% от осредненият осигурителен доход за период от 24 месеца.
Не чакайте да Ви връчат вече изготвена заповедтта /е винаги можете и да не я подпишете във вида в който не Ви устройва, но те притежават и хода да я връчат чрез свидетели/ постарайте се след разговор с работодателят си да разберете за основанието, на което ще ви освобождава и след това, ако не Ви удовлетворява, с оглед обезщетението помолете го като жест към работниците си поне да изтъкне основание, въз основа на което ще получават по-добро обезщетение за безработица.
m_angelov
Младши потребител

Назад към Трудово право