начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Майчинство и фирма в ликвидация.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майчинство и фирма в ликвидация.

Мнениеот mirence » 09 Яну 2013, 14:16

Здравейте! Имам нужда от помощ за вземане на решение по отношение на следния заплетен казус:

Служител съм на фирма от 2007г. с постоянен трудов договор, а от Септември 2009г съм по майчиство. След това бях отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който беше прекъснат от последващо майчинство и раждането на второто ми дете. В момента съм отпуск за отглеждането на дете до две години, но от началото му НОИ не са ми превеждали никакви пари. При справка, която направих там и в НАП, ми казаха, че работодателя не е плащал осигуровки от доста време и (най-вероятно) не е подадена съответната Декларация 1 (която, до колкото разбрах, е основание НОИ да извършат плащане). Подадох жалби в ИТ, НОИ и НАП, за да бъде направена проверка и ако има законов механизъм работодателя да внесе дължимите пари и документи. На този етап имам отговор само ИТ, пред които работодателя е представил договора ми и молбата ми за отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Писмено е представил обяснние, от което инспекцията са констатирали, че дружеството е прекратило дейност от 19.10.2010г. и са предприети действия по ликвидацията му.
Работодателят ми твърди в неформална кореспонденция, че са внесени всичките ми осигуровки и са подадени всички необходими документи. Подканя ме неофициално да прекратя договора си с него с причината, че след ликвидирането на фирмата аз ще загубя правото си на обещетение.

Отделно и наред с тези задължения, имам и неизползван платен годишен отпуск от 2009г. (от тогава съм по майчинство или отпуск за отглеждане на дете и не съм се "връщала" на работа).

Третият момент в моя казус е, че в момента чакам третото си дете, за което по закон трбява да "излезна" в майчинство след средата на Март месец 2013г.

Въпросите, на които търся отговор са:

Каква е базата за изчисляването на третото майчиство?
Ако прекратя трудовоия си договор на каква база ще бъде изчислявано?
Имам ли право на такова ако фирмата бъде ликвидирана?

Какъв законовия ред да поискам изплащане на отпуските си (само при прекратяване на трудовоия ми договор) и какво става с тях, ако междувременно фирмата се ликвидира?
Може ли да се ликвидира при положение, че все още съм нейн служител?

Какви са законовите мерки, за да получа дължите обещетения от НОИ за периода от навършването на 1 година на второто ми дете до днешна дата?

Благодаря предварително за отговорите и съветите.
mirence
Нов потребител

Re: Майчинство и фирма в ликвидация.

Мнениеот borovinka » 14 Яну 2013, 11:05

Леле, казуса ви е меко казано сложен. ;) Ще се опитам да ви дам само някои най-общи насоки, като основният ми съвет е да се обърнете към адвокат, който ще ви разгледа документите, ще проучи кое е дружеството-работодател и дали в действителност е в ликвидация или проблемът е друг. Чисто физически е невъзможно да ви бъде даден подробен отговор тук без да сме видели документите. Така че :arrow: с едно листче с въпроси и цялата папка с трудовите ви договори, заповеди за отпуск и т.н. при адвокат.

mirence написа:Здравейте! Имам нужда от помощ за вземане на решение по отношение на следния заплетен казус:

...

Въпросите, на които търся отговор са:

Каква е базата за изчисляването на третото майчиство? Последното получено БТВ през 2009 г.
Ако прекратя трудовоия си договор на каква база ще бъде изчислявано? Не го прекратявайте вие, не е във ваша полза в случая.
Имам ли право на такова ако фирмата бъде ликвидирана? Имате.

Какъв законовия ред да поискам изплащане на отпуските си (само при прекратяване на трудовоия ми договор) и какво става с тях, ако междувременно фирмата се ликвидира? При прекратяването с ликвидация на работодателя трябва да ви ги платят.
Може ли да се ликвидира при положение, че все още съм нейн служител? Може.

Какви са законовите мерки, за да получа дължите обещетения от НОИ за периода от навършването на 1 година на второто ми дете до днешна дата? Дълго е за обяснение във форум, посетете регионалния ви офис на НОИ.

Благодаря предварително за отговорите и съветите.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право