начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

глоби, налагани от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

глоби, налагани от работодател

Мнениеот gss_67 » 28 Ное 2012, 12:29

Преди около 3 месеца по моя грешка от невнимание, машината, на която работя даде сгрешена продукция. Назначена съм на минимална заплата. Глобиха ме 180 лв. за грешката. За това нямах претенции, грешката е моя, фирмата търпи загуби. След един месец отново започнаха да ми удържат пари, защото се оказа, че всъщност глобата ми е над 1000 лв. От самото начало не съм предупредена за размера на глобата, ако не си водя сметка за изработените часове- нямаше да знам, че са ми удържани пари.
Има ли законови разпоредби за правото на работодателя да налага санкции на работника и при какви случаи, както и за размера на същите.
Не искам да бягам от отговорност, но в случая се чувствам ощетена.
gss_67
Нов потребител

Re: глоби, налагани от работодател

Мнениеот borovinka » 28 Ное 2012, 18:03

А работодателят ви да ви е връчвал някакви заповеди, с които ви налага дисциплинарни наказания и търси имуществената ви отговорност?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gss_67 » 29 Ное 2012, 10:32

Не, никакви заповеди, писмени или устни, нито в договора ми има клаузи, които ме държат материално отговорна.
Тъй като попитах какви са сумите, които ми удържат, секретарката ми отговори, че ще ми изготви точните суми и дати на които са удържани и тези, които ще предстоят да се удържат. В какъв писмен вид ще ми ги връчат- ще видим.
gss_67
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 29 Ное 2012, 14:40

Има някакво разминаване между информацията, която давате и случилото се в действителност, явно.
Как така "ви глобиха 180 лева", а в същото време казвате, че глобата ви била 1000 лева и ви правели удръжки без писмена заповед.

Изяснете, моля, каква е действителната обстановка. Може и на лични.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gss_67 » 29 Ное 2012, 14:50

Първият месец ми казват /устно/, че глобата ми е 180 лв. и ми ги удържат. Минава един месец без удръжки. Следващият месец отново започват да ми удържат пари и пак устно /до момента/ ми казват, че всъщност глобата ми е 1000 лв. Всичко това става без писмена заповед или писмено предупреждение. В момента поисках справка от офиса за сумите които са удържани и ЩЕ бъдат удържани.
За това исках да знам има ли закон, който урежда границите на глобите и имам ли изобщо някакви права в случая?
gss_67
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 30 Ное 2012, 12:35

пълна имуществена отговорност може да се осъществи само по съдебен ред - чл. 211 КТ
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот dobromirkd » 02 Дек 2012, 22:55

Кодекс на труда
Размер на отговорността
Чл. 206. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) (1) За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.
- Между другото, работите ли още в тази фирма?
dobromirkd
Потребител

Мнениеот gss_67 » 03 Дек 2012, 11:46

Извинявам се за малко късния отговор!
Да, все още работя в тази фирма и не знам как да потърся правата си без да настройвам ръководството срещу себе си или да напусна..... обичайно така става.
gss_67
Нов потребител

Назад към Трудово право