начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

"Установителен" срещу "осъдителен" иск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Установителен" срещу "осъдителен" иск

Мнениеот k_g_angelov » 31 Май 2012, 20:54

Казусът – иск за извънреден труд

Положил съм труд, който смятам, че е незаплатен, че и извънреден.

Решавам, че:

1. Следва да установя наличието и размера на положения извънреден труд.
2. На тази основа да поискам да ми се изплати съответно възнаграждение.

Поради това подавам искова молба с два иска:
– установителен иск - за установяване на размера на извънреден труд.
– осъдителен иск – за заплащане на възнаграждение за този установен положен извънреден труд.

В доклада по делото установителния иск не се споменава въобще. Няма го и в решението на първа инстанция.

Теза на РС, а и на ответната страна – след като има осъдителен иск за заплащане на извънреден труд, не може да бъде предявен и установителен иск за определяне на размера му.

Не мога да намеря на какво се основава това твърдение.

В ГПК има
Чл. 210. (1) Ищецът може да предяви с една искова молба срещу същия ответник няколко иска, ако те са подсъдни на същия съд и подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство.
(2) Когато предявените искове не подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство или когато съдът прецени, че съвместното им разглеждане ще бъде значително затруднено, той постановява исковете да бъдат разделени.

Тук няма никакви ограничения по линията “осъдителен” – “установителен”. Нещо повече, съдът е длъжен да постанови разделяне, в случай, че предявените искове не подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство.

Термините “осъдителен” и “установителен” се срещат заедно само в чл. 214 ГПК, посочващ възможността за преминаване от единия към другия в първото съдебно заседание.

Та какво е основанието за такова едно твърдение.
Бихте ли споделили мнение?
k_g_angelov
Младши потребител

Re: "Установителен" срещу "осъдителен" иск

Мнениеот portokal » 31 Май 2012, 21:02

Какъв е тоя "размер на извънредния труд"?
Ако му мериш парите - това ти е част от осъдителния иск: все едно едновременно установяваш вземането и осъждаш да плати.
Ако му мериш дните или количеството работа по някакъв друг начин - установителен иск за факт е недопустим, с много малки изключения, предвидени в закона изрично.
Адвокат нямаш ли си?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот k_g_angelov » 31 Май 2012, 21:27

Адвокат си нямам.

А с установителния иск нещата са така:

Предстои ми пенсиониране. От 2005 г. насам извънредния труд се брои за трудов стаж и за него се издава удостовренние УП-3. Аз вече не работя в тази фирма и нямам друг начин, според мен де, да докажа извънреден труд, в т.ч. като размер по дни (месеци), та на база на такова съдебно решение да поискам от инспекция по труда да ми издаде УП-3. Щото както е известно - по-голян трудов стаж/осигурителен доход - по-голяма пенсия.
k_g_angelov
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 31 Май 2012, 21:59

Иска е по чл.357 ал.1 от КТ - установяване на трудов стаж.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 31 Май 2012, 22:56

... закон за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред
Гост.
Старши потребител

Мнениеот k_g_angelov » 01 Юни 2012, 00:32

Ех Поли, Поли, да сте жива и здрава!
Благодаря.

Сега изречението от определението на съда

"... обстоятелствата, които се иска вещото да изясни подлежат на доказване по друг ред, а не със съдебно-икономическа експертиза."

става понятно и на мен.

То и преди някое време, Вие заедно с Моли пак ми подадохте ръка за помощ...

Благодаря!
k_g_angelov
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Юни 2012, 13:00

k_g_angelov написа:Ех Поли, Поли, да сте жива и здрава!
Благодаря.

Сега изречението от определението на съда

"... обстоятелствата, които се иска вещото да изясни подлежат на доказване по друг ред, а не със съдебно-икономическа експертиза."

става понятно и на мен.

То и преди някое време, Вие заедно с Моли пак ми подадохте ръка за помощ...

Благодаря!

Кой е тоя Моли,бе,приятел? Да не е "Мели" ? Или викаш, приятелките ти "Моли" и "Пели" :lol:

Няма лошо да се радваш на подадената ти ръка,само че така, както си тръгнал,може да си опропастиш пенсионирането.Хубаво е да се допиташ до юрист по трудови дела.Не е въпроса за парите,но може да си пропилееш възможностите,които закона ти дава ,при това невъзвратимо с тия есперименти.Не става така тая работа. Но Вие си решавате.Това,че имате определени познания във всички случаи е от полза,но... юрист се става след доста време следване.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право