След направени устни запитвания до БТ и НОИ относно сроковете, упоменати в чл.54а от КСО : "Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:........" и във връзка с придобиване на право за обезщетение, възникна следният казус:
От 15.03.2006 до 10.05.2011 съм бил на трудов договор(5г, 1м, 25д). Трудовото правоотношение прекратихме по чл.325 и от 10.05.2011 до 10.09.2011 съм получавал обезщетение за безработица в размер, съгласно чл. 54б, ал.1 КСО, т.е. минимума. От 17.10.2011 до 17.05.2012(7м, 1д) съм бил отново на работа. Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328, ал.1, т.2 от КТ, като съм получил обезщетения от работодателя по чл.220 КТ за неспазен срок на предизвестието и по чл.224 КТ(неползван отпуск).
Въпросът ми е за 15-те и 9-те месеца, упоменати в чл. 54а от КСО и дали имам право на обезщетение, понеже и от БТ, и от НОИ ми отговориха, че тези 9 месеца с вноски за фонд"Безработица" трябвало да са след прекратяването на получавенето при предходната регистрация, т.е. трябва да съм работил 9 месеца през последните 15, но тези 9 да се броят след 10.09.2011.
Аз го разбирам доста по-простичко: 15 месеца назад от 17.05 т.г. да имам 9 месеца с вноски за фонд"Безработица". Относно размера има друг регламент: да не съм получавал обезщетения през последните 2 години, в противен случай - минимума, което ще рече 7.20 лв/р.ден за 4 месеца.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на обезщетение по чл.54а от КСО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|