начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Какво мога да направя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво мога да направя?

Мнениеот paparak » 15 Май 2012, 12:47

Здравейте
надявм се да съм попаднал на точното място с този си въпрос - мой приятел е на трудов договор, реши че ще напусне защото не му плащат заплатата, лошото в ситуацията е че го осигуряват на минималното за длъжността му, а това което реално изработва не се отразява никъде и му се дава на ръка (за съжаление порочна практика в повечето БГ фирми, с оправдание че сме в криза). Въпроса ми е какво може той да направи евентуално да си получи парите защото са му намекнали, че пари няма да види. Може ли да подаде оплакване в инспекцията по труда на база "фишовете", който са му издадени, те са без печат и т.н Въобще какви ще са последствията за него и за фирмата след такова действие?
paparak
Младши потребител

Re: Какво мога да направя?

Мнениеот TheOldMan » 15 Май 2012, 14:44

Пари няма да види, поне не и в тоя размер който е получавал "на ръка". Може да претендира за неизплатените суми по ведомост. За съжаление никой не мисли за последиците от такъв вид заплащане и осигуряване.
Да, може да предизвика проверка, на фирмата ще й дойде нанагорно, особено ако има и други служители, които са готови да потвърдят практиката на плащане "на ръка".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Какво мога да направя?

Мнениеот paparak » 15 Май 2012, 15:02

Благодаря за отговора, ще го разочаровам, но е бях сигурен че такъв ще е резултата, а що се отнася до това че не се мисли за последствията не е точно така, след като държавата дава правото на фирмите да осигуряват на минималното и се оправдават с криза и че няма работа, ще се съгласиш няма къде да ходиш. На всички име е ясно че с 280лв не се живее, но институциите които отговарят го приемат, закони.
paparak
Младши потребител

Назад към Трудово право