начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

За прекратяване на ТД по чл.71, ал.1

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За прекратяване на ТД по чл.71, ал.1

Мнениеот jivko1981 » 13 Май 2012, 18:15

Здравейте, прекратиха ТД по чл.71,ал.1 от КТ.
Лицето, което е подписало заповедта ми не фигурира в актуалното състояние на фирмата.
Има ли основание да оспорвам решението?
jivko1981
Нов потребител

Re: За прекратяване на ТД по чл.71, ал.1

Мнениеот neutralen » 13 Май 2012, 18:45

Само питам - искате да кажете, че ТД е сключен от лице, което представлява фирмата по закон, а е прекратен със заповед от лице, което не представлява фирмата. И все пак каква е длъжността на това лице във фирмата.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jivko1981 » 13 Май 2012, 19:01

Договор съм сключил с фирмата, която е ЕООД и има двама управители с начин на представляване заедно и прокуристи с начин на представляване двама прокуристи заедно, един управител и един прокурист.
ТД и заповедта за прекратяване са подписани от регионалният мениджер, който не фигурира в удостоверението за актуално състояние на фирмата.
Правомерно ли е това и имам ли право да обжалвам?
jivko1981
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 13 Май 2012, 19:14

Проблемът не е в това дали имате право да обжалвате, а дали са налице ОСНОВАНИЯ за обжалване. След като ТД и Заповедта за неговото прекратяване са подписани от т.н. "регионален мениджър", ако той няма представителна власт не само Заповедта за прекратяване, но и самия ТД ще бъдат нищожни. Поради тази причина потърсете консулт с адвокат, който на място би могъл да проучи случая и да ви окаже компетентна помощ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jivko1981 » 13 Май 2012, 19:17

Как мога да разбера дали има представителна власт? Единственият документ в който виждам, че той не фигурира е удостоверението за актуално състояние.
Ако въпросът ми е смешен, моля да ме извините, не съм юредически грамотен и отговорите ви са ми много полезни
jivko1981
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2012, 19:20

НЕ това не е правомерно и успешно ще съборите уволнението в съда.Ангажирайте колега адвокат и действайте.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Май 2012, 19:36

neutralen написа:Проблемът не е в това дали имате право да обжалвате, а дали са налице ОСНОВАНИЯ за обжалване. След като ТД и Заповедта за неговото прекратяване са подписани от т.н. "регионален мениджър", ако той няма представителна власт не само Заповедта за прекратяване, но и самия ТД ще бъдат нищожни. Поради тази причина потърсете консулт с адвокат, който на място би могъл да проучи случая и да ви окаже компетентна помощ.

Трудовият договор може да бъде недействителен(не нищожен) само ако бъде обявен от съда за такъв.Работодателят няма право да се позовава на недействителност, когато недостатъкът може да бъде отстранен от него и т.н.
Към питащия взимайте документите и при колега.Имате 2 месеца на разположение от прекратяването на ТД.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Май 2012, 20:21

Ако ТД е действителен, липсва основание за обжалване Заповедтта за прекратяване, тъй като очевидно е сключен със срок за изпитване в полза на работодателя, поради което е прекратен на основание чл.71 ал.1 от КТ. Но това ще бъде проверено от адвоката с който се срещнете за консулт.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот majaa » 24 Май 2012, 22:19

Ако регионалният мениджър е нотариално упълномощен да сключва и прекратява трудови договори от името на управителя, тогава пак ли сключването и прекратяването ще се считат за недействителни?
majaa
Младши потребител

Назад към Трудово право