начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

След майчинство доп. спораз. чл. 70 осн. чл.67

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

След майчинство доп. спораз. чл. 70 осн. чл.67

Мнениеот krem4o27 » 11 Апр 2012, 13:23

Здравейте, бих искала да попитам нещо за допл. спораз. което ще трябва да подпиша след като се върна на работа след майчинство. Първият тр. договор който съм подписала през 2007 г. е по чл. 70, след това има още 2 доп. споразумения сключени по този чл.70 , а последното ми спораз. е по чл.119 от 2008. Сега трябва да се върна на работа след като др. месец си пусна полагаемите ми се отпуски до Юли месец. В момента всички служители получават измение в наеменованието на длъжностите и посдписват нови договори, но те са по чл.70 на основание чл.67 със срок на изпитване 6 месеца. До колкото успях да прочета ,ако подпиша това доп. споразумение, закрилата ми като майка на дете до 3 год. възраст отпада и мога да бъда освободена веднага, дори и ако съм бременна в момента. Бих искала да попитам, мога ли да не подпиша това спораз, и какви последици ще има това за мен???
krem4o27
Нов потребител

Re: След майчинство доп. спораз. чл. 70 осн. чл.67

Мнениеот boynin » 11 Апр 2012, 20:35

Веднъж като сте била наета от същата фирма със срок на изпитване и този срок е изтекъл, след което договорът е станал окончателен. Втори път нямат право да ви карат да подписвате договор със срок на изпитване по чл. 70 от КТ. Договор със срок на изпитване към един и същ работодател се сключва веднъж. Така, че те нямат законово право да ви принудят да подпишете такъв договор втори път. Дори ако го направят са в нарушение на законовите разпоредби.

Чл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3, бр. 25 от 2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.
boynin
Младши потребител

Назад към Трудово право