начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Неправомерно дисциплинарно уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно дисциплинарно уволнение

Мнениеот veronika_4383 » 13 Фев 2012, 16:47

Края на миналата година след спор с работодателите си стигнахме до решение да прекратим трудовите си правоотношения по взаимно съгласие и поради създалата се нетърпима обстановка да бъда освободена без отработване на предизвестие(решение взето от тях).На една и съща работа бях назначена на два договора,тъй като работех повече от допустимите часове.Още в същия ден връчих и двете молби за напускане без отработване на предизвестие,те ми бяха приети и входирани и също с приемо-предавателен портокол предадох всички материали, с които работех и ключа за обекта и т.н.Трудовата си книжка оставих също с портокол за оформяне.Заповедта за освобождаване от едната фирма получих веднага,а от другата трябваше да изчакам заедно с труд.книжка.След 5 дни вместо това получих по куриер документ,с който ми искат обяснение за неявяване на работа,а след дадените от мен обяснения бях уволнена дисциплинарно.От една стране ме отстраняват от работа и ми отнемат достъпа до раб.помещение,а после ме обвиняват в самоотлъчка.От инспекция по труда не направиха нищо въпреки,че защитих твърденията си с горепосочените портоколи и документи и ми обясниха,че само по съдебен ред мога да се защитя.Не знам каква е тяхната роля и не са ли те трудово-правен орган и защо в краина сметка работника се оказва сам в битката си срещу работодателя.Ако някой е преминал през подобен случай или може да помогне със съвет нека ми пише
veronika_4383
Нов потребител

Re: Неправомерно дисциплинарно уволнение

Мнениеот axioma » 13 Фев 2012, 20:02

Консултирайте се с адвокат, защото тече давностния срок и ще пропуснете възможността да обжалвате заповедта по съдебен ред. В този случай Инспекцията по труда няма какво да направи, защото няма нарушение на трудовото законодателство, а оформил се трудовоправен спор - вие твърдите едно, а работодателят - друго. Така описани нещата ме карат да мисля, че работодателят едва ли иска само да се разделите не особено приятелски, а по-скоро, че ще претендира за обезщетение за неспазено предизвестие. Моят съвет - с всички документи и при адвокат. А иначе - успех!
axioma
Младши потребител

Мнениеот veronika_4383 » 13 Фев 2012, 20:59

Аз отдавна съм се консултирала с адвокат и в срок ще обжалвам,но се ядосвам къде е държавата и в частност Инспекцията в случая,тъй като имам собственоръчно написано от работодателите,че ми изземват всички работни материали и ключа за обекта,вземат ми трудовата книжка за оформяне и след 5 дни ме питат защо не съм дошла на работа,не е ли смешно,това го имам черно на бяло с дати и подписи и техния почерк писано.А за обещетението така е ,наистина и обещетение ми търсят,това е върховна наглост,направо съм потресена.
veronika_4383
Нов потребител

Мнениеот deltongo » 18 Фев 2012, 14:32

Да, безумни наглеци!
Смачакйте ги и не им се давайте. В тая държава май повечето са такива като тях - използват неправомерни средства. А след като работодателят ви е предложил да ви "опрости" отработването на срока за предизвестие, вписано ли е някъде това - черно на бяло - или е само устна уговорка?

И другото, което ми хрумва, ако вече са Ви оформили трудовата книжка по прекратяване на единия договор, а по другия не са, а длъжността на двата договора Ви е една и съща - това си изглежда доста миризливо! А пък ако са ви задържали трудовата книжка по прекратения договор, мисля че и вие може да им направите проблем, с което да ги изнудите да престанат с незаконните си средства.

Желая ви успех!

veronika_4383 написа:Аз отдавна съм се консултирала с адвокат и в срок ще обжалвам,но се ядосвам къде е държавата и в частност Инспекцията в случая,тъй като имам собственоръчно написано от работодателите,че ми изземват всички работни материали и ключа за обекта,вземат ми трудовата книжка за оформяне и след 5 дни ме питат защо не съм дошла на работа,не е ли смешно,това го имам черно на бяло с дати и подписи и техния почерк писано.А за обещетението така е ,наистина и обещетение ми търсят,това е върховна наглост,направо съм потресена.
deltongo
Нов потребител

Мнениеот veronika_4383 » 20 Фев 2012, 12:56

Договорката е устна,но разчитам на блокирания достъп до раб.помещение и до работата в частност,тъй като приемо-предавателните портоколи са ми написани от тях собственоръчно,дори преди подаването на молбите за което имам и свидетел.В крайна сметка след като нямам с какво да работя,нямам достъп до работата как да работя-да се бия с работодателите,за да си извоювам това право ли?Разчитам на тяхната хаотичност-първо издавам всичко,с което работя,вкл.и ключа,за което имам портоколи черно на бяло,на следващия ден ми приемат и входират и 2-те молби без отработване на предизвестие и веднага ме освобождават по единия договор,след това ми вземат труд.книжка за оформяне,с портокол подпечатан от въпросната фирма,която ме уволнява дисциплинарно след 15 дни.Иначе са се постарали доста за да спазят процедурите.На никого не пожелавам да попада на такива идиоти.
veronika_4383
Нов потребител

Мнениеот nelsan4eto » 21 Юни 2012, 12:18

моят случай също има връзка с темата. Работя в хранителен магазин, като продавач конултант.Преди седмица припаднах на работа.прибирайки се, се договарям с управителката че няма да използвам болничен и че още на седващата смяна ще съм на работа. влизаме в спор ,че поставям фирамата в затруднено положение и че не бива да отсъствам от работа. след което управителката обявява работното място за свободно и започва да търси нов персонал. Разбирайки случайно за това тя ми отговаря, че здравето ми е по-важно от работата и че трябва да се погрижа, като си взема възможно най дългия болничен, а той като свърши ЩЕ ВИДИМ!
Виждайки, че увърта и няма да ме вземе обратно, устно се договорихме да прекратим по взаимно съгласие.
Няколко дни след това ме по телефона ми казва, че е чула от хорски приказки, че аз и семейтвото и я клеветим и ме заплашва с дисциплинарно уволнение.

моите въпроси са: има ли право да наложи това уволнение при вече посочените събития?
има ли право да иска от мен ревизия, при положение че след мен тя и други лица са имали достъп до касата и работното място?
прави ли се въобще някъде нощна ревизия, изън работно време- защото тя била заета?
nelsan4eto
Нов потребител

Назад към Трудово право