начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Мнениеот georgievap » 07 Фев 2012, 12:37

Подадох молба за прекратяване на трудови правоотношения по взаимно съгласие и с едномесечен срок на предизвестие. Работодателят отказва да ме освободи от работа за срок по-кратък от 2-3 месеца. Не съм МОЛ. Договорът ми е безсрочен и в него фигурира срок на предизвестие 1 месец. Основанията му са, че трябва да се намери нов човек, който да се обучи.
Има ли правни основания да отхвърли молбата ми, след като съм съгласна да отработя срока от 1 месец предизвестие и какви са моите права.
Молбата вече е при работодателя, но не е подписана, не е и заведена с вх. номер. Всички печати са при него и той е единственият, който приема входящата кореспонденциа. Какво трябва да направя ако в срок от 1 седмица не я удобри или не даде отговор?
Последна промяна georgievap на 07 Фев 2012, 14:28, променена общо 1 път
georgievap
Нов потребител

Re: Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2012, 13:08

Прекратяването на ТД с писмено предизвестие не е прекратяване по взаимно съгласие.Това са две различни основания.Явно с оглед поведението на работодателя няма прекратяването да е по взаимно съгласие.
Имате си право да прекратите договора с 1 месечно предизвестие.При прекратяването на това основание , работодателят няма никакво право да изразява мнение , съгласие и т.н.
Доказателствен проблем ще е дали сте връчили и датата , на която сте връчили предизвестието.Ако работодателят отказва да ви даде входящ номер то може или да му връчите предизвестието пред свидетел или (според мен по-точно) да му го отправите чрез нот.покана.
Ако работодателят Ви прекрати на друго основание ТД , може да оспорвате в съда.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот georgievap » 07 Фев 2012, 13:41

Благодаря за информацията.
Свидетели на връчването има. Надявам се да не се стига до нотариална покана и още по-лошо - до съд.
Лек ден.
georgievap
Нов потребител

Мнениеот toti99 » 07 Фев 2012, 14:01

georgievap написа:Благодаря за информацията.
Свидетели на връчването има. Надявам се да не се стига до нотариална покана и още по-лошо - до съд.
Лек ден.

"Моме" няма какво да се надяваш.... направо му пращай нотариална покана....щото гарантирано после ще съжаляваш. Не разчитай на кошаревски свидетели...пък и тук нещата са си чисто документални...Никакви свидетели нямат място когато става въпрос за документи.
toti99
Потребител

Мнениеот deltongo » 18 Фев 2012, 10:49

Тоти,

По повод съвета, който сте дали - гарантирането на връчването да стане с нотариална покана и да не се разчита на свидетели имам питане.
Ситуацията е следната: Във фирмата, в която работя, се процедира по същия начин, както е описал човека, който е отворил темата. Молбата по взаимно съгласие или предизвестието се връчват лице в лице на шефа, който в случая е изпълнителен директор. Той не фигурира в договора, който служителят е подписал с фирмата. Там е вписан управителя, който обаче посещава офиса, без да се занимава с пряк контрол и опекунство над служителите и тяхната работа. Има и трети човек, който е част от счетоводния отдел, но изпълнява фунциите на Личен Състав.
Въпросите ми при тази ситуация са следните:
Ако връча молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие с включен срок на предизвестие от 1 месец, в случай че молбата за взаимно съгласие бъде отхвърлена:
1. Може ли да я адресирам до трите лица, посочени горе, с оформление от типа :До...Изпълнителен Директор, С копие до: Управител и Личен състав"
2. Може ли връчвайки я лично на Изпълнителния Директор, след това да я изпратя до него, с копие до другите 2 лица по email, за да не може Изпълнителният Директор да отрече връчването и.
3. Може ли връчвайки я лично на Изпълнителния Директор да нося и втори екземпляр, който той да разпише за мен. Реално с подписа си да гарантира, че я е приел.
4. При молба за прекратвяне по взаимно съгласие има 7 дневен срок, в който работодателят трябва да даде отговор. Каква е редно да е формата на отговора: да се върне резолюирана молба на служителя, да бъде уведомен устно, да бъде уведомен с email или друга? Коя е законната?
5. Може ли при връчването Изпълнителният Директор да каже, че не може в момента да даде отговор и как се процедира в този случай, за да не може да се отрече на следващ етап връчването?

Прочетах, че нотариалната покана е сигурен начин, но практиката е да се връчва лично - от една страна, от друга - нотариалната покана се приема като леко враждена нагласа от страна служителя. Не искам да демонстрирам такава на този етап, ако не е наложително. Но искам да си узаконя връчването.
Нямам доверие в законното поведение на фирмата и управляващите - това е и една от причините да напусна.

Благодаря ви предварително за отделеното време и отговора.

Желая Ви хубав уикенд

toti99 написа:
georgievap написа:Благодаря за информацията.
Лек ден.

"Моме" няма какво да се надяваш.... направо му пращай нотариална покана....щото гарантирано после ще съжаляваш. Не разчитай на кошаревски свидетели...пък и тук нещата са си чисто документални...Никакви свидетели нямат място когато става въпрос за документи.
deltongo
Нов потребител

Назад към Трудово право