teogeo написа:
Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство, но "навън" си има принципи. На прима виста се сещам за Англия - там в законодателството има регламентиране на т.нар. "tips". По закон не може заведенията да плащат твърди заплати под минимално установения за страната праг, а разликата да се допълва от бакшишите. В допълнение на това (по вашия въпрос) - бакшишите следва да постъпват *директно* в касата на заведението и оттам да се разпределят между персонала на основата на предварително обявено съгласуване, което може да включва и % за заведението. Не е изключено и цялата сума да отива за заведението.
P.S. Бакшишите следва да се декларират пред данъчните власти и да се облагат данъчно.
Ако говорим за цивилизовани страни , там е прието бакшиш да се оставя , както на обслужващ персонала ,така и на таксиджии , фризъори и прочие и прочие.Благодаря Ви за отговора , точно това исках да разбера , дали бакшишите са регламентирани по някакъв начин въобще или всичко е на база фирмена политика . Явно докато ние изкарваме някакви пари , те ще си вземат част от тях .