Здравейте,
Работя в бюджетно предприятие и на от 01.01.2010 г. за нас въведоха сумираното работно време . Аз работя на 12-часови смени дневни и нощни с 2 дена почивка . На фиксирана заплата съм.Ето така изглежда схемата за периода ( януари, февруари, март и април ) :
Календарни часове за периода : 648
Отчетени часове от фирмата за периода:
А. Дневни : 384
Б. Нощни : 219,46 ( не е точно защото се смятат по коефициент на нощен труд 1,3453... )
Всичко общо : 219,46 + 384 = 603,46
Разлика ( която трябва да изработя ) = 603,46 - 648 = - 44,54
Ползвах обаче палтен годишен отпуск(20 дена-на трудов договор съм) в размер на 15 дни : 15 х 8 часа/ден = 120 часа.
Всичко за периода аз излизам на : - 44,54 + 120 часа = 75,46 часа отгоре ( които според мен трябва да ми се заплатят или поне да ми дадат в следващи периоди да почивам)
Конфликта е, че счетоводителката ми се прави на „ударена“ и казва, че отпуската ми е заплатена . Според мен тогава пък часовете ми не са заплатени.
Аз съм ползвал тези 120 часа платен годишен отпуск . Така излиза, че отпускта ми я плащат, но за да имам пълен работен период за месеците ( 648) трябва да работя и през това време . и така до края на 2010 натрупах доста наеплатени фактически часове . От „ Личен състав“ твърдят, че правилно тълкуват формата за сумирано работно време, защото е правена проверка от „ Инспекция по труда „
Първо прав ли съм ? Второ къде да си търся правата ?
Благодаря предваритено за помощта ? Надявам се на бърз съвет !
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус относно 12 часови смени на сумирано работно време
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус относно 12 часови смени на сумирано работно време
Сметките ти са изцяло грешни.
Не си прав. Ама никак. Измислил си ново право.
Не ми се обяснява в подробности, но отпуска не се смята в часове. А в работни дни. Действително отработеното време се изчислява само в часове. От там се бъркаш. Платеният отпуск се изчислява по друг начин, който няма нищо общо с въведеното сумирано изчисляване на работното време. Той се изчислява по реда на чл.177 от КТ. В случаят, счетито е право.
Друг е въпроса, че и сметките ти за сумирано изчисляване на р.в. са грешни. Ама, нейсе Коефицента е 1,1428571. Щото нощните часове се обръщат в дневни. А дневните часове се превръщат в работни дни.
Не си прав. Ама никак. Измислил си ново право.
Не ми се обяснява в подробности, но отпуска не се смята в часове. А в работни дни. Действително отработеното време се изчислява само в часове. От там се бъркаш. Платеният отпуск се изчислява по друг начин, който няма нищо общо с въведеното сумирано изчисляване на работното време. Той се изчислява по реда на чл.177 от КТ. В случаят, счетито е право.
Друг е въпроса, че и сметките ти за сумирано изчисляване на р.в. са грешни. Ама, нейсе Коефицента е 1,1428571. Щото нощните часове се обръщат в дневни. А дневните часове се превръщат в работни дни.
- genius75
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|