начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

незаконно прекратен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаконно прекратен ТД

Мнениеот viking188 » 21 Авг 2011, 01:36

Назначен съм на трудов дог. по чл.61 , ал.1 във в/ка с чл.62, ал.1 и чл.70 ал.1 изр. 1 от КТ. Не са изминали 6 месеца. Подал съм 1-месечно предизвестие за напускане на 12.08.2011 , да бъда освободен от работа на 01.09.2011. На 20.08.2011 ми се обаждат и ми казват , че на управителя не му харесва че напускам и ми казват повече да не идвам на работа , като ще ми дадат заплатата която съм изработил в края на месеца. Лошото е , че в ТД заплатата ми е записана 250 лв , а реално получавам 650. Досега не съм се подписвал за предните заплати , че съм ги получил , но реално са ми ги изплащали. Въпросите са ми мога ли да търся обезщетение , за това по-ранно прекратяване и какви други обезщетения мога да искам. Благодаря!

к) ко­га­то ра­бо­то­да­те­лят има пра­во да прек­ра­ти тру­до­во­то пра­во­о­т­но­ше­ние с пре­диз­вес­тие и го прек­ра­ти пре­ди да из­те­че сро­кът на пре­диз­вес­ти­е­то - в раз­мер на брут­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля за нес­па­зе­ния срок на пре­диз­вес­ти­е­то, съг­лас­но чл. 220, ал. 1 от Ко­дек­са на тру­да;

Законът предоставя възможност, срокът на предизвестието да не бъде спазен, като именно в подобни случаи се дължи изплащане на обезщетение.

Когато предизвестие:
- изобщо не е връчено на ответната страна, обезщетението се дължи за целия срок;
- е връчено, но преди да изтече определения в него срок, договорът бъде прекратен, обезщетението е в размер на неспазената част.
viking188
Младши потребител

Re: незаконно прекратен ТД

Мнениеот monteskio » 21 Авг 2011, 02:03

Здравейте,

Преди малко ви отговорих по-подробно, но за лош късмет ми се изтри цялото становище, затова сега ще си повторя отговора, но по-кратко..

На първо място сключването, изменението и прекратяването на тр. договор трябва да се извърши само в писмена форма. В тази връзка обаждането от страна на работодателя ви и заявяването да не се явявате пове1е на работа, не е предвидена от закона форма за прекратяването на трудовия договор.Ето защо трябва да се явите в работния ви ден. В противен случай ако в 2 последователни дни не отидете на работа сте заплашен от дисциплинарно уволнение. Когато отивате на работа е добре да бъдете с ваш познат, който да е свидетел, ако откажат да ви допуснат по работа.Това от своя страна е основание да претендирате за обезщетение за недопускане до работа.

На второ място за времето, което сте работили имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, случай, че не сте го използвали. По този въпрос има тема по-горе и можете да се запознаете с коментарите по нея.

На следващо място, в случай, че са ви изплащали заплатите без никакъв документ, то вие може отново да си ги поискате от работдателя чрез съда, завеждайки дело за неизплатени заплати. При положение, че за увеличения размер на тр. си възнаграждение имате документ - то може да се претендира този размер.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: незаконно прекратен ТД

Мнениеот sticky » 24 Авг 2011, 16:02

Здр,
viking188, ще уточните ли фактологията по следните пунктове:
1. Приеха ли заявлението Ви за напускане след изтичане на едномесечния срок на предизвестието, т.е имате ли копие от същия документ с дата и подпис на съответния служител на фирмата, евентуално и печат?
2. По какъв начин са ви изплащани заплатите - в брой или по банков път?
3. В чия полза е уговорен срокът за изпитване?
4. Казвате, че заплатата в трудовия договор е по – малка от реално получаваната. А за какво работно време е договорът – 4/8 часов работен ден? De facto какво е работното ви време?

От написаното от Вас стигам до извода, че искате да прекратите трудовото си правоотношение преди изтичане на срока на предизвестието. В този случай дължите на работодателя обезщетение за неспазения срок – чл. 220 ал. 1 КТ. Възможно е изявлението ви да се тълкува като предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие на 01.09.2011 г. :roll: зависи какво точно сте написали в заявлението... Най – добре копирайте съответния текст във форума.
sticky
Младши потребител

Назад към Трудово право