начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съкращение на щата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение на щата

Мнениеот tharila » 19 Авг 2011, 17:52

Здравейте,

За първи път пиша във вашия форум и наистина се надявам за малко помощ. Наскоро бях съкратена (съкращение на щата), работя като Началник отдел информационни технологии в държавна фирма и моят работодател предпочете човек с много по-малък стаж и неподходящо образование да остане на длъжност Администратор, който ми беше подчинен. Двете длъжности са сходни, моята е с много повече отговорности и изисквания, познания по Линукс и сървърни технологий - всичкото това липсва в длъжностната характеристика на лицето което изпълнява длъжността Администратор. Ще посоча няколко неща които ми идват наум за да добиете представа за какво говоря:
1. Аз имам 6 години стаж във фирмата, колегата ми по-малко от 2 - мисля че като цяло имам 2-3 години стаж повече от него и все на подобни длъжности.
2. Аз разбирам от Linux сървърни операционни системи колегата ми не, изрично това е махнато от неговата длъжностна характеристика, просто такъв човек ни трябваше който да се грижи за дребните неща. 3 от най-важните сървъри във фирмата работят на Линукс.
3. Аз съм с висше техническо образование - Магистър - Компютърни системи и Електроника, колегата ми е със средно икономическо образование;
4. Нямам никакви официални оплаквания, предупреждения за несправяне с работата и т.н. - както сами се досещате няма човек във фирмата който да е 100% доволен от Администраторите, но все пак се задържах на длъжността цели 6 години и създадох доста добри и приятелски взаимоотношения с всички колеги. За целия период на работа нямаме загубени данни, неработещо приложение, спиране на интернета и т.н.. Общо взето не виждам нещо за което някой би се оплакал от ИТ отдела.
5. До преди да ме съкратят аз бях единственото лице с достъп до ключови програми и системи на наши партньори доставящи редица услуги - хелпдескове за описване на проблеми с ползвани от нас програми, акаунти за управление на домейни ползвани от фирмата и много други.

Ще спра до тук, не искам да ви отегчавам допълнително, въпроса ми е:
Имам ли основание да смятам че съм съкратена неправомерно? Ако е така какви действия мога да предприема срещу работодателя си?

Предварително благодаря за оказаното съдействие!
tharila
Нов потребител

Назад към Трудово право