Прави ми впечатление, че от известно време пролетариите са се поразшумяли нещо ...
Нищо против работническата класа, защото все пак трябва да има и кой да ни произвежда храната, но пък това вече е прекалено - ще учим децата на правата им като работници ... вместо на правата им на свободна икономическа инициатива ... не разбирам защо и кому е нужна тази пропаганда ... правата на всеки са записани в Конституцията и законите и няма нищо лошо да се провеждат обучения относно тези права, било и в училище, но ми прави впечатление когато се набляга на едни определени права, пред други ... да не говорим пък, че никой не се сеща да проведе обучения относно задълженията на гражданите ... относно забраните ... просто "отчитам новината", защото се дразня, че вместо да работим в посока намаляване работническата класа за сметка на собствената инициатива, което би било много по-полезно за всички ни, сега ще учим децата на правата им като едни бъдещи примерни работници ...
http://www.lex.bg/news/view/42421
От следващата учебна година зрелостниците ще изучават правата си на бъдещи работници. 10 часа годишно по време на час на класа учениците ще бъдат запознавани с основните си трудови права, заяви по време на работна визита в Шумен президентът на КНСБ Пламен Димитров. Договорка за това е постигнала Конфедерацията на независимите синдикати в България и Министерството на образованието и науката.
Идеята е подкрепена и от Синдиката на българските учители. Инициативата е част от кампанията на Конфедерацията „Правата на всеки са права на всички”, която цели и законови промени, които да подобрят трудовите, социалните, осигурителните и синдикални права на гражданите.
„Синдикалните експерти ще влязат в тези часове и ще обясняват на бъдещите работници какви са основните им трудови и синдикални права”, допълни Димитров. По думите му, в момента децата в България не знаят какви са правата им след завършване на училище. Целта на инициативата е завършващите да знаят какво представлява трудовия договор, осигуровката, кой е работодател и кой какви права има.
„Тази кампания е изключително важна за децата и тя ще продължи”, подчерта Димитров, По думите му, синдикалистите искат да провокират вкарването на тази методология в учебния план.
В началото на месец май следващата година в София ще се проведе редовния седми конгрес на КНСБ. По време на него ще се избере ново ръководство, ще се обсъждат и Програмата и Устава на Конфедерацията. Пламен Димитров за пореден път заяви, че ще се кандидатира за президент на КНСБ.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изучаването на трудовите права влиза в час на класа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изучаването на трудовите права влиза в час на класа
Ами аз като бях в гимназията - 2000-05 г. имахме някаква дисциплина Етика и право. По нея се учеше що е то сервитут и суперфиция. Преподаваше ни е я учителя ни по философия. Апък за ученик в 10-ти клас тва е абсолютно безполезна информация. И тъй като КТ разрешвада се започне работа на 16 г. възраст (много от учениците го правят през лятната ваканция), то това определено е по полезно от това кето ние сме учили. Така че по скоро си ми сля, че това е целта отколкото да се насаждат пролетарски идеи у подрастващоите. Иначе за задълженията съм абсолютно съгласен - много хора си мислят че имат само права.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Не знам каква им е идеята, но съм убеден, че не е добре такова обучение да се реализира по този начин - в училище, в рамките на задължителната училищна подготовка ... това наподобява едни неща, които мислех за отминали и които вие младите не знаете и няма как да прецените за какво става въпрос ...
Нямам нищо против който иска да се обучава в каквото си поиска, но имам против държавата да наложи такова обучение като задължително в училищата ...
Не считам, че има нещо лошо в това всеки служител да си знае правата по закон като такъв още от 14-годишен ако ще ... не искам да бъда погрешно разбран ... Просто считам, че това, което ще направят с това обучение е огромна грешка, защото така се възпитава определен вид отношение към даден вид ... дейност ...
Нали се сещате, че когато ти промиват мозъка какви права би имал като работник, вместо например да обясняват за свободната инициатива в условията на пазарна икономика /за последното научават от улицата ... за съжаление ... и за това представата им за бизнес е една .../, вероятността в последствие да искаш да бъдеш работник /щото имало много права и то все готини/ е по-голяма, отколкото ако не ти пълнят главата с простотии ...
И сега, ако някой опонира, че всички искали да бъдат бизнесмени - нима е лошо това? Нима не е по-добре да бъдат научени как да подходят правилно към това при този естествен стремеж, вместо за правата на работниците?
Нямам нищо против който иска да се обучава в каквото си поиска, но имам против държавата да наложи такова обучение като задължително в училищата ...
Не считам, че има нещо лошо в това всеки служител да си знае правата по закон като такъв още от 14-годишен ако ще ... не искам да бъда погрешно разбран ... Просто считам, че това, което ще направят с това обучение е огромна грешка, защото така се възпитава определен вид отношение към даден вид ... дейност ...
Нали се сещате, че когато ти промиват мозъка какви права би имал като работник, вместо например да обясняват за свободната инициатива в условията на пазарна икономика /за последното научават от улицата ... за съжаление ... и за това представата им за бизнес е една .../, вероятността в последствие да искаш да бъдеш работник /щото имало много права и то все готини/ е по-голяма, отколкото ако не ти пълнят главата с простотии ...
И сега, ако някой опонира, че всички искали да бъдат бизнесмени - нима е лошо това? Нима не е по-добре да бъдат научени как да подходят правилно към това при този естествен стремеж, вместо за правата на работниците?
- inspectora
- Активен потребител
Е, дойде време да ти опонирам, инспекторе . Мотивите ти не споделям, както и крайния извод.
Що се отнася до мен, подкрепям изцяло предпроетото, ако е реалност, така щото се оказва, че българинът е сериозно неграмотен що се отнася до трудовите му права. Бизнеса има парите и властта да разполага със специалисти, а работника обикновено е ощетен в тази симбиоза( нали, незнанието не оправдавало и прочее).
Задължения всякакви, така или инак в процеса на престиране на труд все ги настига дългата ръка на задължението, ама и толкова спекулации с невежеството им следва да намерят някакво решение.
По този повод споделям изцяло инициативата.
Що се отнася до мен, подкрепям изцяло предпроетото, ако е реалност, така щото се оказва, че българинът е сериозно неграмотен що се отнася до трудовите му права. Бизнеса има парите и властта да разполага със специалисти, а работника обикновено е ощетен в тази симбиоза( нали, незнанието не оправдавало и прочее).
Задължения всякакви, така или инак в процеса на престиране на труд все ги настига дългата ръка на задължението, ама и толкова спекулации с невежеството им следва да намерят някакво решение.
По този повод споделям изцяло инициативата.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Е, дойде време да ти опонирам, инспекторе . Мотивите ти не споделям, както и крайния извод.
Няма лошо
Но виж, че не съм против такива инициативи по принцип. Нека си се ограмотяват хората колкото искат, включително нищо против това да е държавна политика, напротив - аз съм за ограмотяването на хората, в това число и правно. Но не е това начинът ... само времето би показало кой е прав в случая ... и дали едно такова нещо ще превръща постепенно хората в работници ...
И в крайна сметка не предпочитам данъците, които плащам да отиват, за да учат детето ми какви права имало като работник ... предпочитам да го учат на принципите на пазарната икономика и капитализма, съответно на правата, които държавата му предоставя когато проявява идейност и инициативност.
Не може представители на синдикални организации да влизат в час и да пропагандират дейността си. Не виждам с какво тези организации /освен може би с членска маса/ са по-различни от всяка друга организация, за да им се предоставя такова право!
Нека го кажа така: нека децата се образоват в конвенционалните науки и едва след като решат какви искат да стават, тогава да бъдат запознавани с правата и възможностите си, т.е. нека те да решават, когато достигнат подходящата възраст. Не е работа на един ученик да разбира повече от трудовите си права, отколкото от история, география, математика, литература, физика, химия и т.н.
Нека синдикатите, МТСП да организират извънучебни занимания и т.н., но не и в училище като задължителна подготовка ...
- inspectora
- Активен потребител
10 часа годишно по време на час на класа учениците ще бъдат запознавани с основните си трудови права
Не мисля, че е прекалено, нито, че се харчат държавни пари за излишества.
п.п. Извинявай, ама на толкоз бизнесмени са им нужни работници , не е възможно винаги и по правило всеки да е човекът-бизнес.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:10 часа годишно по време на час на класа учениците ще бъдат запознавани с основните си трудови права
Не мисля, че е прекалено, нито, че се харчат държавни пари за излишества.
п.п. Извинявай, ама на толкоз бизнесмени са им нужни работници , не е възможно винаги и по правило всеки да е човекът-бизнес.
Въпросът е принципен - не е от значение дали са 1-5-10 часа или цял предмет!
Става въпрос за държавна политика, за възпитаване на млади хора по един или друг начин от училището като държавна институция, а не за това колко работници трябват ...
Пак казвам, че не съм против дори и децата да бъдат запознавани с тези неща, но съм против начина и формата.
Въпрос: Какво учите в училище?
Отговор: Правата ни на трудови хора!
Еми не съм съгласен пък ...
Естествено, че не всеки човек може да стане бизнесмен, не всеки и иска. Трябва да има работници, но не може да е държавна политика създаването на работници, защото повярвай, че една такава пропаганда не цели друго!
В крайна сметка човешките същества се формират като психика, манталитет, изобщо като личности въз основа на преживяванията си, особено в младежките години когато най-интензивно и за първи път сериозно се сблъскват с живота. Не може да създаваме такава ценност в училище. Не казвам да ги учим, че трудът е нещо лошо и че е най-добре да си чорбаджия. Казвам да не ги учим, да не им внушаваме, че те ще са работници, защото съм убеден, че в детската психика в ученическа възраст именно това ще намери отражение. Децата нямат способността на възрастните да оценят и отсяват информацията, която ги заобикаля - те попиват всичко, макар и повечето несъзнателно. Не знам, но аз лично си мисля, че едни такива обяснения за правата на трудовите хора биха имали на подсъзнателно ниво внушението, че е добре да си служител /щото вече всички права са ти ясни/ - нека това да си го преценят сами когато му дойде времето ...
„Синдикалните експерти ще влязат в тези часове и ще обясняват на бъдещите работници какви са основните им трудови и синдикални права”, допълни Димитров. По думите му, в момента децата в България не знаят какви са правата им след завършване на училище. Целта на инициативата е завършващите да знаят какво представлява трудовия договор, осигуровката, кой е работодател и кой какви права има.
Нищо не споменават за запознаване със задълженията им ... или разчитат за това на работодателите? Не и ако говорим за обучение в училище - не може само едното!
После след завършване на училище децата трябва да продължават да учат, а не да стават работници! Не им трябва да се занимават с простотии - да, нека си работят, но как къде и колко работи един млад човек, чието основно занимание е ученето /т.е. студент/ и дали е толкова от значение на 18-20 години да е наясно с основните си трудови права, вместо например с това къде и как може да пласира идеите, които му идват в процеса на учение?
Пак казвам - принципно няма лошо в обучаването на някой в нещо, но говорим за държавна политика, която аз лично не одобрявам ... опит за промиване на мозъци, които и без това достатъчно се промиват с други подобни простотии в училищата ...
- inspectora
- Активен потребител
Не, че съм опърничава, но няма, а и не искам да приема тезата ти. Опитът, а и разумът, ме подкрепят.
Аз съм "за" да имат поне минимални познания в тази област- чисто практически е само в тяхна полза( не искам да те убеждавам в нищо, защото ще навляза в полето на твърде личните мотиви, които за целите на форума смятам за ненужно. Моята камбанария казва, че това е правилно, лично съм дълбоко убедена, че е в полза на децата( изкривявам се типично по български- детето си остава дете за своите родители макар и далеч след навършване на пълнолетие).
Не бих възразила да се въведе и обучение по въпроса: "къде и как може да пласира идеите, които му идват в процеса на учение", но приеми, че не всички са идейни, повечето са инертни и лишени от всякакви амбиции. И много неграмотни.
Това дори не е спор, не е и дискусия- чоплим клавиатурите за разнообразие в жегата.
Не отричам вероучението, ранното чуждоезиково обучение, матури на английски и прочее- приемам, че е в полза на децата за по-широк мироглед и възможност за реализация. Но, за разлика от теб, не отричам и ползата от едно такова лекционно обучение, което да им даде минимум знания( дали изобщо ще ги ползват някога е друга тема, така щото е възможно всички да са гении / огромни резерви в това отношение- идея нямаш, колко често по ДП една декларация не могат да попълнят, колко е процента на неграмотните ( плаши!) и прочее, но и си далеч навярно от такива представители на подрастващите).
Аз съм "за" да имат поне минимални познания в тази област- чисто практически е само в тяхна полза( не искам да те убеждавам в нищо, защото ще навляза в полето на твърде личните мотиви, които за целите на форума смятам за ненужно. Моята камбанария казва, че това е правилно, лично съм дълбоко убедена, че е в полза на децата( изкривявам се типично по български- детето си остава дете за своите родители макар и далеч след навършване на пълнолетие).
Не бих възразила да се въведе и обучение по въпроса: "къде и как може да пласира идеите, които му идват в процеса на учение", но приеми, че не всички са идейни, повечето са инертни и лишени от всякакви амбиции. И много неграмотни.
Това дори не е спор, не е и дискусия- чоплим клавиатурите за разнообразие в жегата.
Не отричам вероучението, ранното чуждоезиково обучение, матури на английски и прочее- приемам, че е в полза на децата за по-широк мироглед и възможност за реализация. Но, за разлика от теб, не отричам и ползата от едно такова лекционно обучение, което да им даде минимум знания( дали изобщо ще ги ползват някога е друга тема, така щото е възможно всички да са гении / огромни резерви в това отношение- идея нямаш, колко често по ДП една декларация не могат да попълнят, колко е процента на неграмотните ( плаши!) и прочее, но и си далеч навярно от такива представители на подрастващите).
- Гост.
- Старши потребител
Добре де, дискусия да е
Но и аз не отстъпвам
Прави ми впечатление, че ти си настояваш на думата "обучение", но мисля, че не съм дал повод да смяташ, че съм против "обучението" като такова. Или ако съм дал ... да уточня, че не съм против в училище да ги ограмотяват ... да ги учат да попълват декларации, да пишат молби и СВ-та и т.н. ... Но тук става дума за друго - те искат да ги учат на правата им като едни бъдещи работници, не да ги ограмотяват! Да си грамотен не значи да те научат на три твои евентуални права ... по-добре да ги ограмотят, пък те сами ще си научат правата - грамотният човек сам ще се поинтересува
Именно! И това е така защото не ги учат да мислят, да имат амбиции ... а други работи И продължават само в този дух да са им идеите ...
... както и да е ... просто се втрещих като го видях това нещо ... но синдикати .... какво може да се очаква от едни работници ... нищо смислено не съм чул до момента от синдикати ... работникът създава работници ... генетика ... който твърди друго мога да му пратя много поздрави ...
Но и аз не отстъпвам
Прави ми впечатление, че ти си настояваш на думата "обучение", но мисля, че не съм дал повод да смяташ, че съм против "обучението" като такова. Или ако съм дал ... да уточня, че не съм против в училище да ги ограмотяват ... да ги учат да попълват декларации, да пишат молби и СВ-та и т.н. ... Но тук става дума за друго - те искат да ги учат на правата им като едни бъдещи работници, не да ги ограмотяват! Да си грамотен не значи да те научат на три твои евентуални права ... по-добре да ги ограмотят, пък те сами ще си научат правата - грамотният човек сам ще се поинтересува
poli_g написа: ... но приеми, че не всички са идейни, повечето са инертни и лишени от всякакви амбиции. И много неграмотни.
Именно! И това е така защото не ги учат да мислят, да имат амбиции ... а други работи И продължават само в този дух да са им идеите ...
... както и да е ... просто се втрещих като го видях това нещо ... но синдикати .... какво може да се очаква от едни работници ... нищо смислено не съм чул до момента от синдикати ... работникът създава работници ... генетика ... който твърди друго мога да му пратя много поздрави ...
- inspectora
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|