начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работа без договор и неизплащане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа без договор и неизплащане

Мнениеот koneko » 09 Май 2011, 16:27

Здравейте,
Ситуацията е една от най-глупавите и неприятните.
Започнах работа без трудов договор(при "приятели"), в заведение(бар). След 3 месеца бях уволнена, понеже единият от двамата собственици на заведението се сменяше с друг, като същевременно не ми беше изплатена заплата за 3 месеца, поради неразбирателство между собственикът, който е заменен с друг и този, който остава. Въпросът ми е дали изобщо имам някакъв шанс да отреагирам, при положение, че не работя вече там.
Освен без договори, заведението все още работи и без никакви сертификати, документация, отчетност и всичко друго, нужно за законното функциониране на такъв тип заведение.
koneko
Нов потребител

Re: Работа без договор и неизплащане

Мнениеот dessys » 12 Май 2011, 22:17

Преди колко време се е разиграла драмата?
dessys
Потребител

Мнениеот koneko » 13 Май 2011, 15:52

Преди няма и месец. През това време съответно разчитах на думата им, че ще ми бъде платено, вместо да взема някакви мерки
koneko
Нов потребител

Мнениеот dessys » 13 Май 2011, 18:10

Имате още малко време, за да предприемете някакви мерки. На първо време поговорете с тях какво мислят по въпроса за една проверка от Инспекцията по труда, това от време на време ги стряска, 'щото повечето са неизрядни работодатели и актовете са им вързани в кърпа, а това са си разходи и то не малки.
dessys
Потребител

Мнениеот zpetrova » 14 Май 2011, 15:20

Аз имам подобен проблем, но изобщо не съм наясно какво точно трябва да направя и къде да подам жалба.
Работих в една фирма 1,5 год. и случайно научих, че не са ни пуснали трудови договори и съответно няма изплатени осигуровки. Управителите не бяха идвали в офиса 2 месеца и не си вдигаха телефоните, докато един ден не видях, че офиса е празен, само с едно бюро и телефоните им са изключени. М.О.Л. на фирмата е друго лице, което няма нищо общо с нея. А реалните собственици са открили преди няколко седмици фитнес с инвестиция от 100 000 лв, като фирмата отново е с М.О.Л. друго лице - един от колегите ми.
Мога ли изобщо да докажа, че съм работила там и мога ли да подам жалба срещу реалните собственици /имам тяхно пълномощно, издадено от М.О.Л.-а, което им дава право да се разпореждат със сметката, да сключват договори и т.н./? Ако не, може ли да се направи някаква проверка във връзка с този мой колега, който се води 2 г. безработен, няма нищо на негово име, не регистрира доход и в един момент прави такава инвестиция /имам тяхно пълномощно, издадено от него/?
zpetrova
Нов потребител

Мнениеот zpetrova » 14 Май 2011, 15:30

Само да добавя, че въпросните собственици имаха други 2 фирми, които прехвърлиха след данъчни проверки с по 200 000 глоби и запор на сметките, а новите им собственици са 70 годишни и от друго населено място. Те съответно също издават пълномощни на моите шефове, т.е. ясно е, че отново сделката е фиктивна.
zpetrova
Нов потребител

Мнениеот koneko » 15 Май 2011, 23:27

dessys написа:Имате още малко време, за да предприемете някакви мерки. На първо време поговорете с тях какво мислят по въпроса за една проверка от Инспекцията по труда, това от време на време ги стряска, 'щото повечето са неизрядни работодатели и актовете са им вързани в кърпа, а това са си разходи и то не малки.

Искам да попитам, какво значи "още малко време" за предприемане на мерки. Говорих с тях по този въпрос, но тук Инспекцията по труда не е действаща институция, дори и по сигнал. Сякаш никой не иска да мине след 22 часа
koneko
Нов потребител

Мнениеот dessys » 16 Май 2011, 09:41

koneko написа: Искам да попитам, какво значи "още малко време" за предприемане на мерки. Говорих с тях по този въпрос, но тук Инспекцията по труда не е действаща институция, дори и по сигнал. Сякаш никой не иска да мине след 22 часа

Значи, че ако ще наемате адвокат, за да ги съдите, срока е двумесечен.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право