начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

връщане от майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

връщане от майчинство

Мнениеот elena80 » 04 Май 2011, 11:36

Здравейте
Бих искала да ви помоля за съвет. Аз все още съм в отпуск за гледане на дете до 2 г възраст, но съм се разбрала с работодателя като детето навърши 2 г. да си използвам отпуската защото се е натрупала и след това да се върна на работа. Притеснението ми е ако фирмата фалира междувременно преди да съм пуснала молбата за отпуск - ще си получавам ли заплатата, която бих взимала от фирмата в размера от преди излизането ми в майчинство? Всъщност какво да направя в случая, защото до навършването на 2 г. на детето ми остават около месец и половина?
Предварително благодаря :)
elena80
Нов потребител

Re: връщане от майчинство

Мнениеот dessys » 04 Май 2011, 13:42

elena80 написа: Притеснението ми е ако фирмата фалира междувременно преди да съм пуснала молбата за отпуск - ще си получавам ли заплатата, която бих взимала от фирмата в размера от преди излизането ми в майчинство?

:shock: Искрено се извинявам предварително за това, което ще кажа/напиша, ама по-тъпо формулирани въпроси не бях чела до сега.
dessys
Потребител

Мнениеот elena80 » 04 Май 2011, 15:02

ей, добре... не всички можем да сме толкова умни като вас...
въпросът ми беше, че ако фирмата фалира, а аз още съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г възраст (без да съм подала молба за ползване на полагащия ми се отпуск) ще получавам ли някакви пари от НОИ?
elena80
Нов потребител

Мнениеот dessys » 04 Май 2011, 16:11

Аз в никакъв случай не претендирам за по-особен интелект или нещо такова. Но...ако вие откривате смисъл в написаното, аз не съвсем. Конкретно на въпроса ви - НЕ, няма да получавате. Щом допускате варианта с фалирането трябва да имате предвид следното: ако договорът ви се прекрати поради закриване на предприятието (в този случай не се ползвате със закрилата на закона), оставате без осигурител, с който да ви обвързва трудово правоотношение, т.е. оставате без отпуска. Работодателят от своя страна не може да ви освободи веднага (освен с вашето изрично съгласие, изразено в писмен вид), той трябва да ви предизвести в сроковете, предвидени по КТ (30 дни, ако не е уговорено друго) или ви прекратява, като съответно ви обезщетява за срока на неспазеното предизвестие. При този сценарии вариантите ви за взимане на някакви пари са силно ограничени. Трябва да бъдете назначена на трудов договор (дори фиктивен да е), да отработи поне 1 ден и да подадете необходимите документи за получаване на обезщетение за гледане на дете.
dessys
Потребител

Мнениеот elena80 » 04 Май 2011, 17:35

Благодаря за отговора
elena80
Нов потребител

Назад към Трудово право