- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор със срок за изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Договор със срок за изпитване
От 15г. работя при един и същ работодател на трудов договор. Във връзка с промяна в щатното отделът ни се разделяна на 3 групи и на всяка група се назначава ръководител. Явявам се на конкурс и печеля длъжността-ръководител на едната група. Подписвам нов договор, в който пише, че срокът ми за изпитване е 6м.в полза на работодателя и предшества постоянния такъв. Междувременно се сменя ръководството на предприятието и новия работодател сега(15 дни преди изтичане на срока за изпитване) ми предлага да подпиша срочен договор за 1г., което аз не желая. Има ли право да ми предлага срочен договор, като предварителната уговорка е била за безсрочен?
- nevvy
- Младши потребител
Re: Договор със срок за изпитване
Ми той има право да ви предлага всичко, друг е въпроса дали вие ще се съгласите и какви ще са последствията.
- dessys
- Потребител
Затова уточних "срокът ми за изпитване е 6м.в полза на работодателя и предшества постоянния такъв (договор)"
- nevvy
- Младши потребител
Г-не, срокът за изпитване не означава срочен договор - може да има безсрочен договор със срок за изпитване, както и срочен договор със срок за изпитване. Точно този момент не сте уточнили в питането си - какъв договор сте сключили: за неопределен срок или срочен (и ако е срочен - с какъв срок на действие на договора). Предварителните Ви уговорки, ако са били само устни и не са записани в договора, са без значение.
Питането Ви е твърде неясно. Ние не можем да вземаме решения вместо Вас относно това дали да приемете предложеното Ви споразумение или не. Правилно Ви е отговорил/а Десис, че всеки може да прави всякакви предложения, а Вие избирате дали да ги приемете.
Питането Ви е твърде неясно. Ние не можем да вземаме решения вместо Вас относно това дали да приемете предложеното Ви споразумение или не. Правилно Ви е отговорил/а Десис, че всеки може да прави всякакви предложения, а Вие избирате дали да ги приемете.
- rts
- Активен потребител
Моля да изпишете точно правното основание, на което е сключен ТД, както и датата, на която сте го подписали.
- kazimirc4
- Потребител
Датата е 29.10.2010 пише че е Допълнително споразумение към основния ми договор , на основание чл.119 и са упоменати чл.70 ал.1 и чл.67 ал.1.
Извинявам се ако съм звъчал грубо.
Питах как седят правно нещата и дали да подписвам предложения ми сега договор за срок от 1 г.
Извинявам се ако съм звъчал грубо.
Питах как седят правно нещата и дали да подписвам предложения ми сега договор за срок от 1 г.
- nevvy
- Младши потребител
Привет на всички ,
Казвам се Лазура. крайно смутена и тотално объркана от мнения и съвети на лично познати адвокати, реших да търся помощ от компетентни лица. Друг е въпросът, дали това е правилния начин и място. Без да искам да преча и досаждам с познати Ви въпроси, накратко бих желала да изложа моя казус. А именно следният:
На 05.07.2010г. подписах Трудов договор по чл.68, ал.1, т.1, който изтече на 05.01.2011г. С приключване на задълженията ми към дружеството и към настоящия момент на са ми изплатени всички дължими суми за заплати. С добри намерения и глупост търпеливо изчаквах волеви действия от страна на управители и акционери, с цел да се разплатят с мен и да приключим съвместната си работа. Но това ми беше обяснено, няма да се случи. Затова аз се консултирах с адвокат за моите по-нататъчни действия.
На 01.04. от мен беше изпратена нотариална покана на адреса на акционерното дружество, според текста в която желая да ми бъде предоставено копие от всички налични платежни документи, удостоверяващи получените от мен суми за заплати. На база които в последствие да заведа коректен иск отново към тях. В отговор получих също нотариална покана да се явя напосочения адрес, за да се запозная с конкретна документация. Този срок е тридневен и изтича днес - 14.04.2011г. Потърсих контакт а главния акционер, който обеща да организира срещата. Което не се случва към настоящия момент.
Моите притеснения са няколко, съответно и въпросите ми:
1. Изпуснала ли съм законовия срок за подаване на съдебен иск?
2. Какво следва, след като на посочения в нотариалната покана адрес няма никой и аз не съм допусната до среща, а срокът изтича?
3. Какви следва да бъдат моите логични и адекватни действия, спрямо законовите разпоредби и имам ли права, защитаващи интереса ми като служител (бивш)?
Ще бъда изключително благодарна на всеки, който има добрината да ми окаже помощ и даде акуратен съвет, защото в момента водя битка (или поне си мисля, че водя такава) без оръжия, само с чиста съвест и справедливи намерния.
Благодаря Ви и успешна работа пожелавам. Хубави предстоящи празници!!!
Лазура
Казвам се Лазура. крайно смутена и тотално объркана от мнения и съвети на лично познати адвокати, реших да търся помощ от компетентни лица. Друг е въпросът, дали това е правилния начин и място. Без да искам да преча и досаждам с познати Ви въпроси, накратко бих желала да изложа моя казус. А именно следният:
На 05.07.2010г. подписах Трудов договор по чл.68, ал.1, т.1, който изтече на 05.01.2011г. С приключване на задълженията ми към дружеството и към настоящия момент на са ми изплатени всички дължими суми за заплати. С добри намерения и глупост търпеливо изчаквах волеви действия от страна на управители и акционери, с цел да се разплатят с мен и да приключим съвместната си работа. Но това ми беше обяснено, няма да се случи. Затова аз се консултирах с адвокат за моите по-нататъчни действия.
На 01.04. от мен беше изпратена нотариална покана на адреса на акционерното дружество, според текста в която желая да ми бъде предоставено копие от всички налични платежни документи, удостоверяващи получените от мен суми за заплати. На база които в последствие да заведа коректен иск отново към тях. В отговор получих също нотариална покана да се явя напосочения адрес, за да се запозная с конкретна документация. Този срок е тридневен и изтича днес - 14.04.2011г. Потърсих контакт а главния акционер, който обеща да организира срещата. Което не се случва към настоящия момент.
Моите притеснения са няколко, съответно и въпросите ми:
1. Изпуснала ли съм законовия срок за подаване на съдебен иск?
2. Какво следва, след като на посочения в нотариалната покана адрес няма никой и аз не съм допусната до среща, а срокът изтича?
3. Какви следва да бъдат моите логични и адекватни действия, спрямо законовите разпоредби и имам ли права, защитаващи интереса ми като служител (бивш)?
Ще бъда изключително благодарна на всеки, който има добрината да ми окаже помощ и даде акуратен съвет, защото в момента водя битка (или поне си мисля, че водя такава) без оръжия, само с чиста съвест и справедливи намерния.
Благодаря Ви и успешна работа пожелавам. Хубави предстоящи празници!!!
Лазура
- aya_lazura
- Нов потребител
Неви, по коя от двете точки на чл.67 ал.1 сте ?
Лазура, срокът за подаване на съдебен иск за плащания във връзка с трудовия Ви договор е 3 г. За останалото - потърсете адвокат.
Лазура, срокът за подаване на съдебен иск за плащания във връзка с трудовия Ви договор е 3 г. За останалото - потърсете адвокат.
- rts
- Активен потребител
Да чл. 67 ал.1
- nevvy
- Младши потребител
До nevvy! Коя точка на чл.67,ал.1 - т.1 или т.2?/т.е. безсрочен или срочен договор/.
- kazimirc4
- Потребител
безсрочен
Трябва ли да подписвам въобще нов договор ?
Трябва ли да подписвам въобще нов договор ?
- nevvy
- Младши потребител
Човече, хората тук с мъка ви изтръгват думите. Вместо да се пените си формулирайте точно и ясно питанията. Доколкото разбрах вие сте назначен на безсрочен трудов договор със срок на изпитване в полза на работодателя. Сега ви предлагат да подпишете срочен договор за една година. По начало безсрочен трудов договор не може да бъде превръщан в срочен освен при изричното съгласие на работника/служителя. В предвид обстоятелството, че все още сте на изпитателен срок, който е в полза на работодателя, отказвайки да подпишете срочния договор биха могли да ви прекратят безсрочния. Ако изпитателният срок е изтекъл вече ('щото вече бая време се мотате по форума) то тогава няма проблем да откажете. По основнот ви питане:
Има право да ви предлага всичко (даже и брак), друг е въпроса дали вие ще се съгласите или не.
Един въпрос последен и аз да задам - предприятието, в което се подвизавате частно ли е или държавно?
Има ли право да ми предлага срочен договор, като предварителната уговорка е била за безсрочен?
Има право да ви предлага всичко (даже и брак), друг е въпроса дали вие ще се съгласите или не.
Един въпрос последен и аз да задам - предприятието, в което се подвизавате частно ли е или държавно?
- dessys
- Потребител
aya_lazura, прочетете чл.5, ал.7 от КСО /Кодекс за обществено осигуряване/. Съгласно разпоредбата имате право да изискате от осигурителя си всички документи, които са свързани с осигурителния Ви стаж и доход. Осигурителят е задължен да Ви ги предостави в 30 дн. срок от прекратяване на осигуряването или в 14- дневен от поискването. Ако тези срокове изтекат и Вие не си получитете исканите документи /добре е да формулирате искането си максимално конкретно/ в нов 30 дневен срок можете да се обърнете към Административен съд, т.к. в случая става въпрос за административна услуга, независимо какъв е осигурителят, според практиката на ВАС, с искането Вашият такъв да бъде задължен в определен от съда срок да Ви предостави тези документи.
Гледайте да не изтървете срока за обжалване на мълчаливия отказ за издаване на документи. Не, че е фатално, но трябва да направите ново искане и пак да изчакате срок /14 дневен/, за да подадете жалба.
Иначе спорът Ви за плащането на сумите можете да си заведете и без документите, но може да не сте наясно с точния размер на задълженията и ще Ви е нужно вещо лице, което да пресметне. Нищо сложно няма и в това. Писали са Ви вече за срока за второто дело. За него е по- добре с адвокат да си подготвите стратегията предварително.
Гледайте да не изтървете срока за обжалване на мълчаливия отказ за издаване на документи. Не, че е фатално, но трябва да направите ново искане и пак да изчакате срок /14 дневен/, за да подадете жалба.
Иначе спорът Ви за плащането на сумите можете да си заведете и без документите, но може да не сте наясно с точния размер на задълженията и ще Ви е нужно вещо лице, което да пресметне. Нищо сложно няма и в това. Писали са Ви вече за срока за второто дело. За него е по- добре с адвокат да си подготвите стратегията предварително.
- Julyan
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|