начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуски

Мнениеот vijaks » 22 Мар 2011, 16:01

Здравейте,

ситуацията е следната: на работа съм във фирма от Август 2009 до сега. Понеже ще напускам, ме интересува следното:

1. За месеците Август - Декември 2009 полага ли ми се някаква част от 20 дневния годишен отпуск?
2. За 2010 имам около 10 невзети дни, а от 2011 не съм ползвала нищо още. Мога ли да претендирам за парично обезщетение като напусна за всичките тезни дни от 2009 (ако ми се полагат) до сега и още нещо - как стои въпросът с отпуските за сегашната 2011 година - могат ли да се прехвърлят на следващото работно място???

Благодаря предварително!
vijaks
Нов потребител

Re: Отпуски

Мнениеот dessys » 22 Мар 2011, 17:13

За 2009 г. ви се полагат 8 дни, който най-вероятно са "изчистени". Принципът на ползване е да се изчистват по-старите отпуски, вместо по-новите. Този принцип обаче може и да не се приложи ако сте поискали отпуск след промените в КТ (оконачателните), т.е. в този случай, за да не се ощети работникът се изчистват първо тези отпуски, за които има определен давностен срок за ползване (ама аз още такъв работодател не съм срещнала). Общо за отработеното време имате право на 33 дни. Вие си сметнете колко от тях сте ползвали и колко още ви остават.

Не само, че имате право на претенции за изплащане на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, но и работодателят е длъжен да го изплати при прекратяване на договорът ви.

На последното питане - няма възможност за прехвърляне на отпуски при новия работодател. При прекратяване на ТПО неизползваният полагаем отпуск се компенсира парично до момента на прекратяването. Останалият, който ви се полага до края на година, може бъде ползван при новия работодател, пропорционално на отработеното при него време.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право