начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Преминаване от безсрочен към срочен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преминаване от безсрочен към срочен ТД

Мнениеот eduina » 20 Мар 2011, 15:31

Здравейте,
бих искала да разбера дали като служител на безсрочен договор имам право и възможност да поискам от работодателя ми да премина на срочен такъв.
Сигурна съм, че ще възникнат въпроси от сорта на: За какво ми е притрябвало? Ще обясня с няколко думи: отказах на прекия си началник да принудя подчинените си да работят извънредно без да им бъде заплатено нужното. Във фирмата, в която работя веднъж набиеш ли се на очи ще намерят начин да те освободят. Опасявам се че ще се опитат да ме освободят по

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в
следните случаи:
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

Резултатите от ефективността на работата ми могат много лесно да бъдат манипулирани и използвани срещу мен (вече се е случвало с други колеги). Знам, че немогат да ме принудят да си подам сама молбата за напускане, но съм сигурна, че ако решат ЩЕ изфабрикуват "доказателства" за неспособността ми да изпълнявам задълженията си.
При тези обстоятелства, ако се запиша на трудовата борса:

Чл. 54б
(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 95 от 2003 г., изм., бр. 82 от 2006 г., бр. 64 от 2007 г., бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., доп., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105 и 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 245, ал. 1, т. 4, 6 и 8 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.

Не мисля, че съм заслужила това! И така ми дойде идеята да поискам от работодателя си да ме прехвърли на срочен ТД. И той ще се оттърве от служителя, който иска да се зачитат конституционните права на работника, и аз ще мога да разчитам на подобаващо обезщетение докато постъпя на нова работа.

Благодаря на всеки, който ми отговори. Надявам се да съм била достатъчно ясна в изложението си.
eduina
Нов потребител

Re: Преминаване от безсрочен към срочен ТД

Мнениеот REVOLUTION » 20 Мар 2011, 15:49

Може да преминете на срочен ТД , ако се споразумеете с работодателя и измените трудовия си договор на основание чл.119 КТ.Но срочни ТД не се сключват ей така по желание , а само ако са налице законовите предпоставки за сключване на срочен ТД в чл.68 КТ.

Не виждам какво Ви притеснява.Дори да Ви прекратят ТД на основание чл.328 ал.1 т.5КТ , къде видяхте това основание в чл.54б КСО , че направихте извод , че ще взимате обезщетение в мин. размер за 4 месеца?
А и колкото и да може да се манипулират едни факти , тези действия трудно остават скрити за съда и съответно може съвсем успешно да се защитите срещу едно произволно уволнение.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот eduina » 20 Мар 2011, 16:00

Да разбирам ли, че ако бъда освободена по чл.328 т.1 ал.5 ще имам право на обещетение в размер на 60% от осигурителния ми доход?
Благодаря
eduina
Нов потребител

Мнениеот eduina » 20 Мар 2011, 16:06

Упс, имах предвид чл.328 ал.1 т.5
eduina
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 20 Мар 2011, 17:11

eduina написа:Да разбирам ли, че ако бъда освободена по чл.328 т.1 ал.5 ще имам право на обещетение в размер на 60% от осигурителния ми доход?
Благодаря

Зависи дали са налице другите основания на КСО.По принцип да.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право