начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

"Работодателски" произвол при граждански договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Работодателски" произвол при граждански договор

Мнениеот indever » 02 Мар 2011, 19:56

Здравейте,
Винаги съм смятал, че термините "работодател", "служител", "заплата" и "уволнение" се употребяват само в случаите на трудови правоотношения, но напоследък постоянно ги чувам от своите "шефове". Особено е дразнещо, когато се пробват да те плашат с някои от тези думички.

Ето го и моя казус - работя в агенция за недвижими имоти с подписан преди няколко месеца граждански договор (вече се отказах от надеждата някога да си намеря работа с истински ТРУДОВ договор). Вчера обаче, бея на нашия офис ни уведоми делово, че считано от него ден, всеки, който не сключва поне по един договор за наем всяка седмица следва да бъде уволнен, нещо което, разбира се, дори не се загатва в подписания от мен договор.

Въпросите ми са - какви са възможностите на нашия ръководител, който дори не съм сигурен къде стои в йерархията, еднолично да променя параметрите и условията на нашите отношения? Какви са неговите възможности да прекрати тези отношения на тази база? До къде се простира свободата на агенцията да прекратява тези граждански договори и как ние можем да се защитим срещу това? И разбира се, ако аз другата седмица бъда уволнен по именно тази причина, какви са ми шансовете да си потърсята правата (ако ги имам) в съда?

Опитах се сам да намеря отговорите на тези въпроси в ЗЗД, но...греда...
Благодаря ви предварително за отделеното време.
indever
Нов потребител

Re: "Работодателски" произвол при граждански договор

Мнениеот svettoslav » 02 Мар 2011, 21:29

indever написа:Здравейте,
Винаги съм смятал, че термините "работодател", "служител", "заплата" и "уволнение" се употребяват само в случаите на трудови правоотношения, но напоследък постоянно ги чувам от своите "шефове". Особено е дразнещо, когато се пробват да те плашат с някои от тези думички.

Ето го и моя казус - работя в агенция за недвижими имоти с подписан преди няколко месеца граждански договор (вече се отказах от надеждата някога да си намеря работа с истински ТРУДОВ договор). Вчера обаче, бея на нашия офис ни уведоми делово, че считано от него ден, всеки, който не сключва поне по един договор за наем всяка седмица следва да бъде уволнен, нещо което, разбира се, дори не се загатва в подписания от мен договор.

Въпросите ми са - какви са възможностите на нашия ръководител, който дори не съм сигурен къде стои в йерархията, еднолично да променя параметрите и условията на нашите отношения? Какви са неговите възможности да прекрати тези отношения на тази база? До къде се простира свободата на агенцията да прекратява тези граждански договори и как ние можем да се защитим срещу това? И разбира се, ако аз другата седмица бъда уволнен по именно тази причина, какви са ми шансовете да си потърсята правата (ако ги имам) в съда?

Опитах се сам да намеря отговорите на тези въпроси в ЗЗД, но...греда...
Благодаря ви предварително за отделеното време.

Е няма как да се знае на кого докъде му се простират гащите и правомощията,защото не знаем договора Ви.Но дори и да се знаеше-едно нещо знайте-ВИЕ РАБОТИТЕ ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ В МОМЕНТА(макар и то самото да не е обявено по съответния ред)За да получите повече информация за правата си,както и за това коя е във вашия случай е най-благоприятната позиция,която трябва да заемете,за да може после да се защитите и да извлечете максимална полза от отношенията си с фирмата,нужно е да се консултирате с адвокат(по възможност специалист по трудово право).Още сега!Защото после може да е вече късно.
svettoslav
Активен потребител

Re: "Работодателски" произвол при граждански договор

Мнениеот svettoslav » 02 Мар 2011, 21:40

indever написа:Здравейте,

Напротив,радвай се,радвай се....
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право