- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пенсиониране по болест
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Пенсиониране по болест
Много ще съм благодарна ако някой може да ми даде някаква информация по моя въпрос. Едната тазобедрена става ми е сменена с изкуствена. След болничните ще трябва да се върна на работа, но това е невъзможно защото работата ми е тежка. С тази диагноза мога ли да бъда пенсионирана по болест?Предварително БЛАГОДАРЯ!
- rumi1
- Нов потребител
Re: Пенсиониране по болест
А минахте ли ТЕЛК?! Щото може и да можете да се пенсионирате, ама това го решава лекарската комисия, определяйки процент на инвалидност (право на пенсия за инвалидност се дава с 50 и над 50% увреждане/намалена трудоспособност) с или без право на полагане на труд.
- dessys
- Потребител
Извинете, че задавам друг въпрос, но мисля че мястото му е в този форум.
Аз съм мъж на 42 години.Работя като търговски представител в търговска фирма. Преди 1 година съм опериран съм от рак на дебелото черво с мета в черен дроб.Продължавам лечението с химиотерапии.
На 02.03.2011г. ми бе издадено Решение на ТЕЛК за инвалидизация 100% без чужда помощ с право на работа за 2 години.Казаха ми, че трябва да дам копие от решението на Работодателя до 14 дни и в НОИ за пенсиониране.
Въпросите ми са:
1. Мога ли да се пенсионирам по болест без да бъда съкратен от работа?
2.Трябва ли да бъда преназначаван, ако в Решението е упоменато, че работата, която лицето изпълнява е подходяща за здравословното му състояние?
3.Какъв документ трябва да ми дадат от настоящата работа за пред НОИ за пенсионирането ми, ако не ме съкратят от работа?
Аз съм мъж на 42 години.Работя като търговски представител в търговска фирма. Преди 1 година съм опериран съм от рак на дебелото черво с мета в черен дроб.Продължавам лечението с химиотерапии.
На 02.03.2011г. ми бе издадено Решение на ТЕЛК за инвалидизация 100% без чужда помощ с право на работа за 2 години.Казаха ми, че трябва да дам копие от решението на Работодателя до 14 дни и в НОИ за пенсиониране.
Въпросите ми са:
2.Трябва ли да бъда преназначаван, ако в Решението е упоменато, че работата, която лицето изпълнява е подходяща за здравословното му състояние?
3.Какъв документ трябва да ми дадат от настоящата работа за пред НОИ за пенсионирането ми, ако не ме съкратят от работа?
- iww400
- Нов потребител
По принцип може и да не ви се прекратява договора. За да ви пенсионират са ви необходими документи, удостоверяващи осигурителен и трудов стаж, както и доход, които се издават до датата на инвалидизиране (УП 2 и УП 3 до 02.03.2011 включително). Те са необходими за изчисляване размера на пенсията ви за общо заболяване.
Ако в решението на ТЕЛК пише, че можете да изпълнявате сегашната си длъжност при тези условия на труд, не е необходимо да бъдете преназначаван на друга длъжност.
- dessys
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|