Здравейте,
проблема ми е следния: работя в една бензиностанция като касиер вече втора година , но напоследък управителя започна да се заяжда с мен и започна да ми иска писмени обяснения за щяло и нещяло. Например веднъж ми поиска писмено обяснение защо на нощна смяна в 3 посред нощ съм заключил вратата на магазина за 5 мин(което всъщност го направих защото чистих гондолите до вратата и тъй като тя е автоматична се отваря постоянно ако не е заключена) обясних това на управителя но той държеше на писмено обяснение което аз по късно му дадох.
Преди 3 дни на нощната ми смяна при изкарване на дневен отчет единото от фискалните устройства на едната каса заяде и дневен отчет разпечатка излезна само от едното устройство. Подобен инцидент е ставал неколкократно на дръги колеги без никакви последствия ,но тъй като този път се случи на мен сега ми изисква писмено обяснение и за това. Тъй като се ядосах и му казах че само се заяжда и няма да му дам писмено обяснение той ми връчи заповед изискваща да дам писмено обяснение в срок от 3 дни. На заповедта обаче пише следното
"Знаем че има нарушение на трудовата дисциплина от вас на 21.01.2011 моля да дадете обяснение"
Опасявам се че иска да ми наложи дисциплинарно наказание тъй като е писал че ми иска обяснение по член 193, но не е написано в заповедта на какво наказание подлежа.
Въпроса ми е след като не е посочено конкретно нарушение и наказание аз длъжен ли съм да пиша такова обяснение или не.
И втория ми въпрос е мога ли да подам жалба срещу него при условия ,че се отнася така само към мен тъй като мойта заплата всеки месец винаги е по-малко в сравнение с тази на колегите ми а имаме еднакви договори еднакви дни работа а процентите изпълнение на планове въз основа на които ни плащат бонуси са ми даже по големи от тези на колегите. Затова имам ли право да пусна жалба и мога ли да постигна нещо ако го направя.
Благодаря за всяка помощ предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Писмено обяснение и други проблеми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Писмено обяснение и други проблеми
Последна промяна techno на 26 Яну 2011, 01:30, променена общо 1 път
- techno
- Нов потребител
Re: Писмено обяснение и други проблеми
И аз бих искала да попитам нещо. Преди работодателя да поиска обяснение, длъжен ли е да ти връчи заповед за това и да опише по кой член от КТ би следвало да понесеш отговорност
- ahahaha
- Нов потребител
Re: Писмено обяснение и други проблеми
Тая въпросна заповед/покана/писмо (както щете го наричайте) за вземане на писмени обяснения от страна на работника/служителя се прави с една-едничка цел - при налагане на дисциплинарно наказание и разправии в съда ('щото е право на работника да оспори наказанието и неговата тежест) да може работодателят да докаже, че е спазил процедурата по неговото налагане, която процедура включва задължението да изслуша работника/служителя или да вземе писмените му обяснения (обикновено се прилага това с писанията, че има по-голяма тежест някак си). А това с отговорността е мнооого относително казано, защото зависи за какво нарушение става въпрос, неговата тежест, обстоятелствата, при които е извършено, поведението на работника/служителя.
- dessys
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|