- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неразрешен отпуск за минали години
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Неразрешен отпуск за минали години
Здравейте, въпросът ми е следният : съпругът ми има неизползван платен годишен отпуск за 2008г. и 2009г. в размер на 35 дни, които работодателят писмено е отказал.Какво следва да се направи от тук насетне, за да може да се ползват тези дни.Следва да се отбележи, че в конкретните години 2008г. и 2009г. работодателят не е отправял към съпруга ми молба за ползване на тези отпуски, нито пък моя съпруг е подавал молба за ползването им.Т.е. едва сега тези 35 дни стават предмет на Молба за платен годишен отпуск.При положение, че има отказ на Молбата за отпуск, може ли съпругът ми само да уведоми работодателя си кога ще ги вземе тези 35 дни, като фиксира начална и крайна дата и съответно да не отиде на работа?
- renkata78
- Нов потребител
Re: Неразрешен отпуск за минали години
Здравейте,
Съобразно разпоредбите на КТ, платеният годишен отпуск следва да се използва през годината, за която се отнася с разрешението на работодателя. В случай, че същият не го използва, то работодателят до 30.06. на следващата година може да определи срок, в който работникът да използва отпуската си. При положение и че това не се случи, то след 30.06. работникът с писмен молба с 14 дневно предизвестие може да укаже на работодателя, от кога ще използва отпускът, който му се полага за изминалата година. Тогава, работодателят не може да му се противопостави.
Ето защо, в конкретния случай, съпругът ви разполага с правото да укаже на работодателя си от кога ще използва платеният си годишен отпуск за 2008г и 2009г. без да се съобразява с това, дали работодателят му ще го разреши или не. Само трябва да отправи предизвестие, в срока по-горе.
УСПЕХ !
Съобразно разпоредбите на КТ, платеният годишен отпуск следва да се използва през годината, за която се отнася с разрешението на работодателя. В случай, че същият не го използва, то работодателят до 30.06. на следващата година може да определи срок, в който работникът да използва отпуската си. При положение и че това не се случи, то след 30.06. работникът с писмен молба с 14 дневно предизвестие може да укаже на работодателя, от кога ще използва отпускът, който му се полага за изминалата година. Тогава, работодателят не може да му се противопостави.
Ето защо, в конкретния случай, съпругът ви разполага с правото да укаже на работодателя си от кога ще използва платеният си годишен отпуск за 2008г и 2009г. без да се съобразява с това, дали работодателят му ще го разреши или не. Само трябва да отправи предизвестие, в срока по-горе.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Re: Неразрешен отпуск за минали години
Благодаря за отговора.Но нали не съм юрист и тълкуването на закони ми е чуждо имам някои уточняващи въпроси : Дали тези нови разпоредби от КТ, които Вие посочвате в отговора важат и за отпуски от 2008г. и 2009г.В смисъл, че доколкото четох новите промени в КТ, то тези промени касаят третирането на отпуските от 2010г. насам.А относно невзетите отпуски от минали години е указано само, че трябва да се вземат до края на 2011г.В КТ не прочетох за специално създадени разпоредби, които да се отнасят относно това ако работодателя не разреши именно отпуските от минали години.Затова сме така объркани със съпруга ми и не знаем какво да правим.
- renkata78
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|