- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подбор на служители при съкращаване на щата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
подбор на служители при съкращаване на щата
Добра вечер, форумци! Отново се нуждая от напътствията Ви и затова се обръщам за помощ. Отправиха ми предложение на основание чл.331 ал.1, ал.2 от КТ, което аз отказах. Информираха ме, че сега ми подготвят заповед за уволнение по реда на чл.328 ал.1, т.2-поради съкращаване на щата. В КТД на предприятието е фиксирано, че работодателят прави подбор на работниците съобразно следните критерии:придобито право на пенсия, оценка на изпълнение на трудовите задължения, квалификация, трудов стаж в организацията. Аз имам 3,5г. до пенсия, нямам каквито и да е препоръки или забележки в трудовото си досие, имам нужната квалификация за заемане на длъжността и 19,5г. стаж в организацията. Имам ли солидно основание да оспорвам заповедта за уволнение? Имате ли някакви други насоки?
- spasimira
- Нов потребител
Re: подбор на служители при съкращаване на щата
Винаги можете да оспорите /обжалвате / заповедта по съдебен ред. По начина, който описвате, че стоят нещата, имате много добри шансове. Потърсете адвокат.
- kalisto
- Младши потребител
Каквото и да пише в КТД, други критерии, освен определените в чл. 329, ал.1 КТ, са ирелевантни, тоест, не следва да се прилагат, доколкото целта на подбора е да останат на работа служителите с по-висока квалификция и работят по-добре. С критерии като посочените от Вас, извън горните, не се постига целта на подбора (с оглед на която цел е и нормата в КТ), а други цели.
Като последици: Ако при подбора работодателят е спазил законовите критерии, поне на това основание уволнението няма да се яви незаконосъобразно. Ако обаче е приложил всички посочени в КТД, като за крайния резултат е съобразил не двата законови критерия, а останалите - ще е незаконосъобразно.
За законосъобразността на уволнението се преценяват и редица други обстоятелства, които при Вас още не са налице, а могат да бъдат обсъждани едва след връчването на заповедта за прекратяване.
Съветвам Ви обаче, вместо форумни консултации, да се обърнете своевременно към колега, който ще Ви даде компетентен отговор на базата на всички относими обстоятелства и документи.
Като последици: Ако при подбора работодателят е спазил законовите критерии, поне на това основание уволнението няма да се яви незаконосъобразно. Ако обаче е приложил всички посочени в КТД, като за крайния резултат е съобразил не двата законови критерия, а останалите - ще е незаконосъобразно.
За законосъобразността на уволнението се преценяват и редица други обстоятелства, които при Вас още не са налице, а могат да бъдат обсъждани едва след връчването на заповедта за прекратяване.
Съветвам Ви обаче, вместо форумни консултации, да се обърнете своевременно към колега, който ще Ви даде компетентен отговор на базата на всички относими обстоятелства и документи.
- fani_i
- Потребител
На мен ми предложиха абсолютно по същият чл.331 ал.1 т.2 и аз приех.След месец ми преведаха обезщетението /6 БТВ / и се регистрирах в Бюрото по Труда и си получавам обезщетението а на колежка която отказа и предложиха на друго място и длъжност с пробен срок и тя отказа и чак тогава я съкратиха и сега води дело доколкото съм запознат.По принцип работодателя ни изчисти почти всички стари работници за да си намали плащанията за клас-прослужено време а и си оправя нещата защото и при пенсионирането Ви ще трябва да Ви брой 6 БТВ.
На колежката не и издадаха навреме нужните документи за пред Бюрото по Труда и не можа да се регистрира а и мойте след многократно писменно настояване и уведомление,че виновните длъжностни лица ще носят солидарна отговорност по чл.226 от КТ ми ги дадаха в последните 4 часа преди да изтече времето за регистрация /3 месеца/
Вие си предценете но имайте готовност от непрвомерни действия .
На колежката не и издадаха навреме нужните документи за пред Бюрото по Труда и не можа да се регистрира а и мойте след многократно писменно настояване и уведомление,че виновните длъжностни лица ще носят солидарна отговорност по чл.226 от КТ ми ги дадаха в последните 4 часа преди да изтече времето за регистрация /3 месеца/
Вие си предценете но имайте готовност от непрвомерни действия .
- tanas
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|