начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Обезщетение при уволнение по чл.328 ал.2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при уволнение по чл.328 ал.2

Мнениеот gabdar » 01 Окт 2010, 17:08

Здравейте,
работодателят ми иска да ме съкрати по чл.328 ал.2 от КТ след 20 години трудов стаж. Болно и тежко ми е, но доколкото разбрах няма голям смисъл да го съдя. Не съм наясно обаче какви обезщетения ми се полагат.
Наясно съм, че ми се полага по чл.220 за неспазено предизвестие; по чл.224 за неизползван отпуск, но не съм наясно полага ли ми се и обезщетение по чл.222. Освен това мога ли да се запиша в Бюро по труда и какво обезщетение ми се полага от там при положение, че имам общ трудов стаж над 25 години.
Благодаря Ви предварително.
gabdar
Нов потребител

Re: Обезщетение при уволнение по чл.328 ал.2

Мнениеот dask » 01 Окт 2010, 17:20

Право на обезщетенията, според разпоредбите които сте посочили, ще имате в случай, че е налице хипотезата по съответната правна норма.
Възможно е да имате право и на договорно обезщетение, но това зависи от съдържанието на индивидуалният трудов договор.
За регистрацията в бюро по труда е от дначение не трудовият, а друг стаж, който е уреден в отделен нормативен акт. :roll:
dask
Потребител

Мнениеот gabdar » 01 Окт 2010, 17:26

Благодаря, но за жалост съвсем не ми стана ясно.
Работодателят ми заяви, че ще ме освободи без да спазва предизвестието, а имам и 43 дни неизползван отпуск.
gabdar
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Окт 2010, 17:42

gabdar написа:Благодаря, но за жалост съвсем не ми стана ясно.
Работодателят ми заяви, че ще ме освободи без да спазва предизвестието, а имам и 43 дни неизползван отпуск.

При уволнение по чл.328 ал.2 КТ нямате право на обезщетение по чл.222 КТ.
Иначе обезщетението за безработица трябва да се изчисли , общо взето е "Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца".Като ако срокът в който ще взимате обезщетение е съптветно:Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица

Чл. 54в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:

Осигурителен стаж Период за изплащане
(години) на обезщетението
(месеци)
до 3 4
от 3 до 5 6
от 5 до 10 8
от 10 до 15 9
от 15 до 20 10
от 20 до 25 11
над 25 12

Сигурен ли сте , че е изпълнено основанието по чл.328 ал.2 , Вие си знаето , но в днешно време човек трябва да си пази хляба до край!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gabdar » 01 Окт 2010, 18:01

Да, аз съм ръководен кадър, който не се е ориентирал на време и не е станал ГЕРБЕР :)
Да сме живи и здрави, аз съм вярващ човек и смятам, че там горе Господ си знае работата и възмездието идва рано или късно.
gabdar
Нов потребител

Назад към Трудово право