- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
връщане на работа след майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
връщане на работа след майчинство
Здравейте, майка съм на дете на 1 год. Имам желание да се върна на работа, но се притеснявам да не ме освободят/ уволнят или назначат на друга позиция. Бихте ли ми обяснили какви права имам и защитена ли съм по някакъв начин от закона /при уволнение, съкращение/. Имат ли право да ме назначат на друга позиция? В момента има назначен човек по заместване на моето място. Благодаря предварително за отговора.
- karol
- Нов потребител
Re: връщане на работа след майчинство
Попадате под закрилата на чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, който предвижда най-типичните основания за прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя да могат да послужат за прекратяване на трудовия договор на майка на дете до 3 години само след предварително разрешение на инспекцията по труда. И все пак, има основания за прекратяване, при които не е необходимо получаването на такова разрешение, например закриване на предприятието, спиране на работа за повече от 15 работни дни.
Работодателят не може да променя едностранно трудовия договор и затова не може да ви назначи на друга длъжност без ваше съгласие. Ако договорът на служителя, който ви замества, действително е сключен като срочен договор за заместване, същият ще бъде прекратен с връщането ви на работа.
Няма защо да се притеснявате от връщането на работа, а ако се появят някакви трудности - потърсете своевременно консултация от адвокат. Успех!
Работодателят не може да променя едностранно трудовия договор и затова не може да ви назначи на друга длъжност без ваше съгласие. Ако договорът на служителя, който ви замества, действително е сключен като срочен договор за заместване, същият ще бъде прекратен с връщането ви на работа.
Няма защо да се притеснявате от връщането на работа, а ако се появят някакви трудности - потърсете своевременно консултация от адвокат. Успех!
- olga
- Младши потребител
Re: връщане на работа след майчинство
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. За съжаление, когато човек не е наясно с правата си, най-често става обект на експлоатация / в случая от страна на работодател/. Поздрави!!
- karol
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|