начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Длъжен ли е работодателят да ме уведоми за смяната на офиса?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Длъжен ли е работодателят да ме уведоми за смяната на офиса?

Мнениеот zdravkayb » 24 Авг 2010, 11:20

Здравейте. Моля за помощ. До края на месеца фирмата се мести в друг офис в същото населено място. Работодателят умишлено не ме уведомява за новото място. Длъжен ли е да го направи и ако да, в какви срокове? Благодаря
zdravkayb
Нов потребител

Re: Длъжен ли е работодателят да ме уведоми за смяната на офиса?

Мнениеот TheOldMan » 24 Авг 2010, 11:28

Съгласно КТ - не. Ако е в същото населено място, и длъжността се запазва, може да ви разнася като пръскачка из лозе. За повече информация обаче си вижте трудовия договор - ако там е записано, че ще се трудите в офиса/магазина на фирмата, намиращ се на ул. "......", тогава може и да имате някакъв шанс. Но ако само пише, че ще полагате възмездния труд за дадената фирма, без да е упоменато друго... макар че до края на месеца остават 4 работни дни, едва ли вече това е важно.

P.S. А ще е много странен начин за уволнение - изнася си фирмата на друго място без ваше знание и ви уволнява поради неявяване на работа ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот zdravkayb » 24 Авг 2010, 18:57

Благодаря за бързия отговор. Пропуснах да спомена, че съм бременна в 7 месец и че наскоро бях възстановена от съда на работа след завеждане на иск а незаконно уволнение. Това променя ли нещата? Ако разбера по някакви канали местонахождението на новия офис, явя се, но не ме допуснат, тогава има ли нарушение?
zdravkayb
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Авг 2010, 20:19

Тоест - не искат да ви дадат новото местоположение на фирмата, за да ви уволнят поради неявяване, защото сте бременна... Тоя е за пребиване...
Явно вече имате опит със съдебната система. потърсете юрист, дори е добре този, който ви е представлявал при съдебния спор по възстановяването ви. Не мога сега да цитирам членове и алинеи, но това определено е незаконно, да не говорим за морално... Обърнете се и към медиите, и към инспекцията по труда, но най-вече потърсете адвокат. Спешно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот planinaot » 25 Авг 2010, 14:40

zdravkayb написа:Здравейте. Моля за помощ. До края на месеца фирмата се мести в друг офис в същото населено място. Работодателят умишлено не ме уведомява за новото място. Длъжен ли е да го направи и ако да, в какви срокове? Благодаря

Работодателят има право едностранно да ви премести в друг офис ако е в същото населено място и изпълнявате същата работа. Изключение съществува само когато в трудовия ви договор е изрично записано, че вашето работно място е в офиса на ул............. №...........
Работодателят е длъжен да ви уведоми за смяната на адреса на работното ви място. Това трябва да стане чрез писмено уведомление изпратено лично до вас; чрез устно обявяване пред целия колектив или чрез поставяне на уведомлението на видно и общодостъпно място (като например на входната врата на офиса).
Конкретен срок законът не определя. Задължението на работодателя ви произтича от разпоредбата на чл. 7в от Кодекса на труда, съгласно който работниците и служителите имат право да бъдат информирани от работодателя си, както ид изискват информация от него.
Ако се явите на работа на новото си работно място, но не ви допуснат вие имате право да съдите работодателя си за недопускане на работа и да искате изплащане на обезщетение за това по чл. 213 от Кодекса на труда. За да може да докажете, че не ви допускат на работа най-добре отидете на новото си работно място със свидетел, който да можете да ползвате в евентуално съдебно дело.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот zdravkayb » 25 Авг 2010, 16:12

Много благодаря за професионалния отговор. От голяма полза е за мен. Желая ви всичко най-добро-:).
zdravkayb
Нов потребител

Назад към Трудово право