начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съкращание - при бременост

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращание - при бременост

Мнениеот referimente » 12 Авг 2010, 09:58

Интересува ме ,могат ли работодателите да ме съкратят при условие ,че съм бременна (1м) и съм на безсрочен трудов договор.
Вчера ни дадоха да разпишем една декларация(само един екземплярбез печативходящи номера),в която сме запознати с плана(таргета )си за тримесечието.Без да са описани в цифри- колко е плана ,колко договора трябва да имаме.

Тримесичието свършва края на септември и ако не изпълня таргета си ,и посикат да ме съкратят на база тази декларация(според мен това не е официален документ) и разберат ,че съм бременна.
Имат ли право да ме съкращават?

Преди 2 м. ми дадоха да се разпиша на заявление по чл.325 и аз отакзах и продължих да работя.

Благодаря ви предаварително!
referimente
Младши потребител

Re: Съкращание - при бременост

Мнениеот firzen » 12 Авг 2010, 16:39

Здравейте,

Член 333, ал. 5 от Кодекса на труда гласи:

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка (...) може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Описаните възможности за уволнение са както следва:

1. С предизвестие само на основание:

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
(...)
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
(...)
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор

2. Без предизвестие на основание:

Чл. 330. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато:
(...)
6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

Легални дефиниции за ваше улеснение:

1. Относно обективната невъзможност за изпълнение на ТД, това съдебно решение дава следната дефиниция:
Обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор означава, че след сключване на трудовия договор между страните са възникнали обективни пречки, непреодолими за и от страните по вече възникналото трудово правоотношение, неподвластни на тяхната воля, които пречки създават една нова обстановка, при която реалното изпълнение на договора е станало невъзможно.

2. Относно дисциплинарното уволнение - то е логично следствие от дисциплинарно нарушение, което е дефинирано по следния начин в юридическия речник на Апис:
Дисциплинарно нарушение - противоправно и виновно деяние (действие или бездействие) на работник (служител), имащо за обект трудовите му задължения. Законът посочва примерно видовете нарушения. С правилника за вътрешния трудов ред, колективният трудов договор или индивидуалният трудов договор могат да се установят специфични дисциплинарни нарушения. За извършеното дисциплинарно нарушение работникът отговаря дисциплинарно и работодателят едностранно може да наложи дисциплинарно наказание. Дисциплинарното нарушение, обаче може да бъде свързано и с имуществена, административна и наказателна отговорност, в зависимост от характера на нарушението и последиците от него.

Надявам се да съм Ви бил полезен. Моля да вземете под внимание, че горните доводи са дадени от мен в качеството ми на студент по право; ще се радвам правоспособни юристи да изразят тяхното мнение по въпроса, но не мисля, че Ви подвеждам с дадената нормативна база.
firzen
Нов потребител

Мнениеот referimente » 12 Авг 2010, 17:04

Бкагодаря ви !

Успех в обучението!
referimente
Младши потребител

Мнениеот referimente » 12 Авг 2010, 17:05

Доколкото разбрах,нямат право да ме съкратят освен по тези чл.,които ми описахте по-горе.
referimente
Младши потребител

Мнениеот firzen » 12 Авг 2010, 17:13

Да - възможностите за съкращаване на бременна жена са само изброените по-горе; не мисля, че попадате в някоя от тях.
firzen
Нов потребител

Мнениеот i_m_i_ » 26 Авг 2010, 15:34

Само ще добавя чл. 313а от КТ:
Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Трябва да представиш писмен документ на работодателя, че си бременна, едва след това се ползваш от закрилата на закона. Ако се страхуваш от некоректност от негова страна, може да си поискаш входящ номер. Документът може да от АГ или личен лекар - служебна бележка.
i_m_i_
Нов потребител

Назад към Трудово право