начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Трудоустроен инвалид и право на допълнително възнаграждение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудоустроен инвалид и право на допълнително възнаграждение

Мнениеот vasileva1971 » 26 Юли 2010, 09:12

Аз инвалид 93% инвалидност в специализирано предприятие / за инвалиди ТПКИ / работя като охрана.Имам ли право да искам допълнително трудово възнаграждение по наредба за трудоустрояване:
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 47 от 1990 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) На трудоустроени работници или служители с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност освен изработеното по трудови норми и разценки за здрави работници или служители се заплаща допълнително месечно възнаграждение, чийто размер зависи от степента на намалената работоспособност, както следва:
1. с над 90 на сто трайно намалена работоспособност - от 40 до 60 на сто;
2. със 71 до 90 на сто трайно намалена работоспособност - от 30 до 50 на сто;
3. с 50 до 70,99 на сто трайно намалена работоспособност - до 30 на сто.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Размерът на допълнителното възнаграждение по предходната алинея в зависимост от степента на намалената работоспособност се определя в проценти поотделно за всяко лице при постъпването му на работа от комисията по рехабилитация в предприятието, включително и за лицата, гледащи лица с трайно намалена работоспособност над 90 на сто, включително деца на възраст до 16 години с над 90 на сто
трайно намалена работоспособност (социална адаптация).
(3) (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 се изплаща от средствата за рехабилитация и влиза в брутното трудово възнаграждение.
Интересува ме дали действа тази наредба още? И какво мога да направя, ако не ми изплащат тези възнаграждения.
vasileva1971
Нов потребител

Re: Трудоустроен инвалид и право на допълнително възнаграждение

Мнениеот apknokia » 26 Юли 2010, 09:55

Здравейте, цитираната от Вас наредба е Приета с ПМС № 72 от 1986 г., обн., ДВ, бр. 7 от 27.01.1987 г., изм., бр. 52 от 8.07.1988 г., бр. 47 от 12.06.1990 г., изм. и доп., бр. 111 от 28.12.2001 г., изм., бр. 78 от 30.09.2005 г., в сила от 1.10.2005 г. Тя е действаща към момента.
Вижте това:
§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 316, ал. 2 и § 121 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
§ 5. Тази наредба отменя Наредбата за трудоустрояване на лица с намалена трудоспособност (обн., ДВ, бр. 101 от 1963 г.; изм., бр. 85 от 1965 г.).
§ 6. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Контролът по изпълнението на тази наредба се възлага на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите, които дават указания за решаване на възникнали въпроси по нейното прилагане съобразно своята компетентност
Независимо от това,че законодателят е възложил упражняването на контрол по изпълнението на наредбата "само" на 4 министерства, обърнете се към Инспекцията по труда /ИТ/ за консултация,т.к тя осъществява цялостен контрол върху спазваенто на трудовото законодателство. Понеже нарушеното Ви право за получаване на допълнителнотрудово възнаграждение спада към трудовите права, гарантирани с действащото трудово законодателство, компетентните лица от съответната ИТ ще Ви насочат за последващи действия.
успех
apknokia
Младши потребител

Мнениеот vasileva1971 » 26 Юли 2010, 10:37

Много ви благодаря!
vasileva1971
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 12:04

Здравейте. Цитираната от Вас Наредба третира заплащането на хората с увреждания в случаите, когато трудовото възнаграждение се формира при работа по норми и разценки! Вие работите вероятно като пазач-невъоръжена охрана. Заплащането Ви се формира според продължителността на вложеното време!! В този случай не може да се възползвате от цитираните в Наредбата доплащания !!
Но познавайки заплащането на охранителите, имам към Вас въпрос? Влагате ли повече работно време от предвиденото при нормален трудов договор/8часа/в рамките на един месец? Ако това е така, изплаща ли Ви се завишено възнаграждение за положен извънреден труд? Отговорът Ви ще ме ориентира по Вашия казус!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот apknokia » 26 Юли 2010, 12:56

kazimirc4 ,не бих била толкова категорична - ако заплащането се формира според продължителността на вложеното време лицето не може да се възползва от цитираната наредба
Допълнителното възнаграждение за намалена работоспособност по чл. 13 от наредбата не е обуслоевно от начина на плащане, въпреки че в текста е изписано "изработеното по трудови норми и разценки". Според мен с този текст е установен принципния начин за изчисляване в случаите на изработване по норми и разценки, но едва ли би послужил на законодателя да ограничи хората с уврежданията, такива като ПИТАЩИЯ, от допълнително възнаграждение. Не мисля че законодателят е цялял точно това!! Струва ми се все пак за законодателя е водещо не е начина, по който се определя заплащането, а качеството работник или служител, второ - трудоустроен по надлежния ред, трето - с намалена работоспособност в указаните граници.
Още един аргумент - при определяне на размера на допълнителното възнаграждение се взема предвид не изработеното потрудови норми и разценки, а степента на намалената работоспособност.
kazimirc4, любопитна съм и зорко следя казуса :D
apknokia
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 14:18

Става въпрос за два различни казуса в сферата на заплащането:
1.Доплащане по Наредбата за трудоустрояване, която в разглеждания случай третира допълнително възнаграждение при инвалидизиране, но само при работа по норми и разценки!!!
2.Заплащането на пазачите невъоръжена охрана/или подобно/, при което масово!!!/в страната, а не в в регионален мащаб са в ход мащабни нарушения на трудовото законодателство- като се започне от сключване на фиктивни ТД за по 5 работни дни в месеца?! и се завърши при продължителност на работното време с 20-30-50 часа извънреден труд, който работодателят изобщо! не заплаща, и няма и намерение за това!И смея да твърдя при мълчаливото съгласие от органите на НОИ!, и не само!!! Затова търся повече информация от лицето, за да го посъветвам в чисто финансов аспект какво да предприеме.
3.Като длъжностно лице в ИТ, която препоръчвате на ПИТАЩИЯ, имам около 10 проверки на фирми с назначени лица с увреждания и богат опит в сблъсъка с работодателите, които смятаха Наредбата за коледно пожелание! И съм започвал от утвърдените норми и разценки във фирмата, за да проверя точността на съответното доплащане.Твърдя, че законодателят точно е формулирал текста, определящ начина на доплащане. И е имал предвид точно това, което той съдържа, а не друго.Само като въпрос- ако увредено лице с 93 % инвалидност работи при повременно отчитане на труда, как Вие-уважаема apknokia - ще изчислите размера на доплащането му? Най-малкото има диапазон от 40-до 60%, който работодателят е задължен да фиксира точно за лицето.И да съгласува с комисията по трудоустрояване във фирмата!
Презумпцията на законодателя, а и действителността показват намалена трудоспособност на увреденото лице.И по-ниска производителност, а от там и доходи. Ако същото лице е на повременно отчитане на труда, това неудобство отпада и сравнен със здрав работник, той ще получава еднакво възнаграждение.
Затова считам, че в случая на ПИТАЩИЯ е неприложимо описаното от него доплащане.Финансови възможности за доплащане като охрана има само при нарушение на трудовото законодателство и то е по линията на отработения,но незаплатен извънреден труд.Ако има такъв!
Нека да изчакаме допълнителната информация от лицето.Засега оставам с уважение към apknokia и участниците в този казус.
П.п.Признавам, че във времето, разглежданата тук материя и отношения бяха първоначално сложни за мен, докато я приложа на практика.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот apknokia » 26 Юли 2010, 16:20

В качеството Ви на дл. лице в ИТ кредитирам Ви доверие, г-н kazimirc4 ,но предлагам да поразсъждаваме все пак в същия дух, без да се съмнявам в правотата на изказаното от Вас.
И така, излиза,че ако ПИТАЩИЯТ е с необходимо инвалидизиране, но не е с установено по наредбата плащане по норма и разценки, той не би могъл да претендира доп. възнаграждение, щото такова не му се полага понеже технически не е възможно /защото стигнах до този извод/ да се изчисли полагащото му се доп.възнаграждение, в случай че наистина е проблематично тази операция – изчисляването? Да приемем, че ПИТАЩИЯ е с установено по наредбата плащане по норма и разценки, нима диапазонът е по различен при съответната степен на намалената работоспособност и отпада задължението на работодателя да го фиксира някакси? Този диапазон е същия от 40 до 60 %. Бихме Ви били задължени, ако илюстрирате един пример с изчисляването на доп.възнаграждение в хипотезата на плащане по норма и разценки, та да се проследи механизма на изчисляването, ако е възможно в цифри ? И в случая е резонен въпросът ви, kazimirc4 - Най-малкото има диапазон от 40-до 60%, който работодателят е задължен да фиксира точно за лицето. Как работодателят го фиксира при този диапазон?

Стигам до извода, че на правоимащото лице/а ПИТАЩИЯТ за мен е точно такъв/ с 93% инвалидност в специализирано предприятие неправомерно се отказва, щото е абсурдно да не му се признава това право, само защото работодателят е технически затруднен при пресмятането на доп. възнаграждение
Не може да не се съгласите, че ситуацията е възмутителна меко казано, все пак имаме трудоустроено лице с висока степен на намалена работоспособност
Предварително благодаря на kazimirc4
apknokia
Младши потребител

Мнениеот apknokia » 26 Юли 2010, 16:30

до kazimirc4 - ако е удобно да завършим с казуса днес, щото утре след като изляза от съдебната зала ще поема посока морето /безразсъдно/ и се надявам да топна дупето преди залез слънце :D
Ако не е във възможностите Ви, като се върна, ще имам удоволствието да Ви опонирам :wink:
apknokia
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 16:53

Смисълът на Наредбата за трудоустрояване е да бъде компенсирано лицето с увреждания финансово поради непреодолими пречки за нормална работа и заработка.Донякъде законодателят е прехвърлил ралята на Агенцията за социално подпомагане върху Работодателя. Именно затова в текста е фиксирано правилото "по норми и разценки".Ако работим по това правило една и съща работа Вие г-жо apknokia и аз/ако съм с въпросните увреждания/, несъмнено Вие ще сте много по-производителна и ще "заработите" по тази причина повече.Тъй като заплащането "по норми и разценки" е единно- едни и същи норми и разценки за всички работещи въпросната работа, законодателят е предвидил и утвърдил механизъм, с който да "компенсира" загубата на работоспособност на хората с увреждания. При повременното заплащането, различната степен на работоспособност не се отразява върху нивото на заплащане при работа като невъоръжена охрана, тъй като същата не изисква усилията като при нормен труд.Ако ние с Вас работим такава работа, разлика в нивото на заплащане няма да има, защото няма и съществени разлики в качеството на резултатите от нейното изпълнение.
В разглеждания казус/ако ПИТАЩИЯ/ не даде други данни, нивото на заплащане на здравия и увредения охранител ще е еднакво.И няма да има правови предпоставки увреденото лице да бъде компенсирано. Такава е логиката и на закона и на прилагащите го.Това е и моето мнение, което служебно съм отстоявал на всякакво ниво.
П.п.Жалко, че го изказвам като консултант, не като длъжностно лице сега. Но и в двата случая имам само едно мнение.Това!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот vasileva1971 » 26 Юли 2010, 17:21

Като казвате че аз нямам право на тези допълнителни възнаграждения как ще коментирате този член от същата наредба
Чл. 14. (1) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 на предходния член се изчислява:
1. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) за работещите в предприятието - в процент от месечната заплата за действително изработеното време;
vasileva1971
Нов потребител

Мнениеот vasileva1971 » 26 Юли 2010, 17:37

А за специализирани предприятия не се ли отпускат пари от фонд за рехабилитация? В наше предприятие няма работници на норми но има по финансови отчети че за минала година изплатени допълнителни възнаграждения като следва: Възнаграждения над основната заплата ( наднормено и премии по системите за заплащане на труд.Като за нощен,допълнителен и за стаж в отчета има друг код.
vasileva1971
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 18:00

До apknokia - пожелавам Ви/както и сочат прогнозите/да пътувате спокойно в хубавото време, топнете каквото има :) и се завърнете жива и здрава, за "ужас" на сегашните си опоненти, на които им е приятно да спорят с Вас. :lol:
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 18:17

До vasileva1971.Съжалявам, че ще Ви разочаровам, но всичко онова, което претендирате/нищо лошо/ се отнася само!! за работещите по норми и разценки.Затова не виждам правна възможност да получите въпросното доплащане. Вие самата давате отговор на казуса:
"]В наше предприятие няма работници на норми но има по финансови отчети че за минала година изплатени допълнителни възнаграждения като следва: Възнаграждения над основната заплата ( наднормено и премии по системите за заплащане на труд". Въпросът Ви към длъжностното лице в предприятието би следвало да бъде"Как е ставало заплащането на труда тогава" ??? Независимо от изказаното мнение, моят съвет е "Обърнете се със запитване към Инспекцията по труда, като орган за контрол по спазване на трудовото законодателство".
kazimirc4
Потребител

Мнениеот vasileva1971 » 26 Юли 2010, 18:46

Да питах длъжностно лице но конкретен отговор така и не получих. Има и нещо друго живея в малак град където всички познати и с връзки, а за корупция да не говоря затова питах вас защото в инспекция по труда със сигурност няма да ме обърнат никакво внимание.И аз мислех че точно тези допълнителни възнаграждения се плащат по тази наредба.Всъщност ние работим от 17.00 до 8.00 през 2 дена,като събота и неделя и празници по 24 часа.Брутното ми възнаграждение 296.00 лв.Чисти пари вземам 240.00 лв. Имам 17 години стаж в това предприятие.Все пак благодаря ви че обърнахте ми внимание.
vasileva1971
Нов потребител

Мнениеот apknokia » 26 Юли 2010, 19:03

Охо, каква активност във форума!!!
До kazimirc4 - Колко отчайващо обаче, нима ли няма начин жената да получи това мижаво допълнително възнаграждение. За жалост няма и съдебна практика по казуса, на която да се стъпи, поне аз не познавам такава. Докато няма такава може да се опита, макар че изглежда шансът е минимален, но все пак има.
Г-жо Василева, претендирайте поне извънредния труд, това което ви се полага за труда през празниците! Успех!
apknokia
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Юли 2010, 19:23

До vasileva1971.Бихте ли ми изпратили на и-мейл: kazimirc4@abv.bg информация за подневната/нощна/ заетост за месеца, за който цитирате брутно трудово възнаграждение!Ден по ден! Искам да посмятам какво точно е възнаграждението-например за м.Май 2010 г - и ще Ви подам обратна информация.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот apknokia » 27 Юли 2010, 19:27

форсмажора не ми позволи да замина днес :cry:
така че съм на линия до утре сутринта :wink:
морето няма да избяга :D
apknokia
Младши потребител

Назад към Трудово право