начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Мнениеот aq_1701 » 22 Юли 2010, 18:53

Съкратена съм от м. април 2010 г. и Ф-мата ми дължи неизплатени заплати и обезщетения от м. Ноември 2009 г. След жалба до ИТ и тяхната намеса,ми предлагат да ми изплатят 60% от дължимата сума,след като аз имам решение от ИТ до 30.07.2010 г да ми се изплати всичко. Имат ли някакво законово основание да ми платят по този начин и какво ще следва нататък? Пак ли жалби до ИТ,или те просто трябва да си свършат работата до край и да ми се изплати всичко до 30,07,2010 г?
aq_1701
Младши потребител

Re: Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Мнениеот kazimirc4 » 22 Юли 2010, 21:33

Инспекцията по труда не дава решения, а предписания-разпореждания по силата на правомощията си.И то за 100 % дължими към Вас суми. Изчаквате да изтече срока на предписанието и ако не си получите сумите в пълен размер, уведомявате съответния инспектор за това. Само за сведение-неизпълнението на дадено предписание в срок коства на нарушителя глоба от 2500 до 10000 лева.И същият пак трябва да изплати дължимите суми. Иска се само малко търпение от Ваша страна и да се обърнете повторно към контролния орган ако е необходимо. При аналогичен случай моя позната при отказ от работодателя да и изплати 1500 лв, след повторното обаждане си ги получи на втория ден. Тъй, че малко усилия и всичко ще завърши добре.Ако все пак има проблеми, моля да ги научим. Засега успех.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот aq_1701 » 30 Юли 2010, 15:42

Оказа се,че ИТ си е просто губене на време. Изплатиха ми 60% от дължимото и ИТ се позовава на чл. 245 от КТ.И от тук нататък ми "препоръчаха" съд и т.н.И сега какво? Значи в България КТ не ти гарантира правото на заплащане на труда ти.Дайте ми съвет как да постъпя ,но нещо по-различно.Може би трябва да чета и Конституцията,та дано там нещо да е записано за правото да получиш заплащане за положения труд.И тъй като и без това съм "свободна" като безработна,защо ли пък да не поразчопля този въпрос????
aq_1701
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 17:14

Имате ли писмен отговор от ИТ и какъв точно е той?Бих искал да го прочета!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот aq_1701 » 30 Юли 2010, 18:12

Сега поглеждам отговорът на ИТ.Наистина пише в предписанието чл.245 ал.1.Но след запитването ми,без да цитирам предписанието, ми отговориха,че ИТ има задължението да препоръча изплащане съгл. КТ,т.е. чл.245,а останалата част от 40% със законоустановените лихви и то чрез съда.Не зная дали е имало възможност за обжалване на това предписание,но ако е така, би трябвало да го има записано отдолу на листа, даже с възможно най-дребния шрифт . Може би са ме и "прецакали",което си е грозна работа след 35 год. работа във Фирмата. И сега единствената възможност си е май съда,защото сумата си е големичка даже и 40%.
aq_1701
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 20:24

Предписанието за изплащане на дължими суми се връчва на работодателя, негово е правото да го обжалва.Любопитен съм за точния текст на отговора от ИТ, особено в частта му на чл.245 от КТ.Следователно без допълнителна информация мога да предположа, че е приложен по-мекия вариант спрямо работодателя.Но дали е така?
В момента сте в доста по-благоприятно положение-разполагате със средства.Можете да предприемете втората стъпка-да наемете адвокат и заведете дело в съда за останалите 40 % на дължимите суми и лихви.И все пак бих погледнал това писмо.Ако решите да задоволите любопитството ми, това може да стане на и-мейл: kazimirc4@abv.bg. Тогава наистина ще мога да преценя има ли " прецакване" или не!и ще Ви подам обратна информация.Ще съм Ви задължен! :)
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право