начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

обвързаност по договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обвързаност по договор

Мнениеот zmeiat » 03 Юни 2010, 18:08

Работех в частна фирма почти шест години. При прекратяването на трудовия ми договор работодателят ми припомни, че една от клаузите по него е за забрана да работя в същия сектор шест месеца, а също ни бяха заставили да подпишем допълнително и нещо като граждански договор(мисля ,че е такъв, защото на него пише само договор)в който беше заложен срок от една година след прекратяване на трудовия договор, забрана освен за мен, но и за "домашните" ми да не извършваме сходна и конкурентна на тях дейност и неустойка при нарушение на предходното в размер на десетки хиляди лева.
Въпросът ми е дали те имат право да ограничават мен и семейството ми в правото ни на труд, след като с тях вече нямам трудови правоотношения?
zmeiat
Нов потребител

Re: обвързаност по договор

Мнениеот vanila_ce » 03 Юни 2010, 20:56

Не,нямат право.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот zmeiat » 03 Юни 2010, 21:21

Нямат право , но защо?
Кое не им дава правото , защото те най-вероятно ще заведат дело срещу мен
zmeiat
Нов потребител

Мнениеот vanila_ce » 03 Юни 2010, 21:34

Никакво дело няма да заведат,не се притеснявайте:).Прочетете Кодекса на труда и ще видите,че такава клауза не съществува.Плашат гаргите с две думи ако мине....
vanila_ce
Потребител

Мнениеот vetre » 03 Юни 2010, 21:38

кой ще се занимава с тебе?
след прекратяването му,трудовия договор не съществува.
отделно дето подобни клаузи са незаконни и недействителни даже и
в съществуващи т.д.
vetre
Потребител

Мнениеот zmeiat » 03 Юни 2010, 22:52

Благодаря за информацията! Трудовият ми договор е прекратен да, но другият договор (може би граждански) и всички клаузите в него започват да текат от момента на прекратяване на трудовия ми договор и срока е 1 година - каква юридическа стойност има точно този договор и ако евентуално започна такава работа има ли и минимален шанс да ме осъдят, че съм го нарушил и аз да трябва да им дам въпросната неустойка, която още веднъж подчертавам е в много големи размери.
zmeiat
Нов потребител

Мнениеот vanila_ce » 04 Юни 2010, 09:57

Повтаряме ви,че подобни клаузи са незаконни.Няма никакъв шанс,не само да ви осъдят ами изобщо да ви съдят.И бъдете сигурен,че бившият ви работодател знае това прекрасно,както казах просто се опитват да използват неосведомеността на хората.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 04 Юни 2010, 12:29

Не е толкова просто.
Действително, такава клауза в ТД е нищожна. Но, внимателно прочитайки написаното, се разбира, че съществува друг договор (който не е ТД), в който е залегнала такава клауза. А това вече не е незаконно (колегите, които по-горе твърдят това, ще помоля да конкретизират член от закон, въз основа на който изказват такава хипотеза).
Затова считам, че не е възможно да се даде точен отговор на така формулирания от запитващия въпрос, преди да се прочете внимателно конкретният текст на този договор.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот vanila_ce » 04 Юни 2010, 13:09

При гражданските договори важи принципа на свобода на договарянето - страните могат да уговарят всякакви условия, стига те да не противоречат на закона.
Реално могат да се позоват на закона за защита на конкуренцията,но пък в случая се получава противоречие с конституцията и правото на труд.Най добре отидете при адвокат да ви погледне договорите.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот devilchos » 04 Юни 2010, 13:30

само едно въпросче ако мога да задам - защо мислите, че вторият договор е "граждански"? питащият е посочил, че на него пише само ДОГОВОР! няма данни са предмета на договора, само е споменато, че е поето задължение да не се извършва конкурентна дейност - затова си мисля, че не е граждански договор, сключен във връзка с осъществяване на определена дейност, ами чист облигационен договор, който си е действителен, стига да не противоречи на закона и добрите нрави.
Затова наистина трябва да се разгледа самото съдържание на договора, за да се даде конкретен отговор!
devilchos
Потребител

Мнениеот lexter » 04 Юни 2010, 22:32

от любов към спора ми е интересно какво би било основанието на този "облигационен" договор - Х се задължава към У да не извършва конкурентна дейност, а У от своя страна приема с благодарност и признателност горното. А относно семейството: "...и се задължава да уговори З и Ю и те от своя страна да не извършват такава" :)))
lexter
Потребител

Мнениеот ovasilev » 04 Юни 2010, 22:56

Т.н. граждански, или неназован договор, е сключен по повод трудовия договор, като реквизитите в него не са предвидени при сключане на последния. Нещо повече, той се явява като условие за сключване на тр. дог и това е обстоятелство, несъвместимо и недопустимо при сключване на тр. дог. Няма връзка между задълженията по тр. дог. на един родител и другия и децата, последните, наречени "домашните".
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот zmeiat » 05 Юни 2010, 10:50

За да е пълна информацията Ви предоставям текста по договора:

Договор

Днес ....... се сключи настоящият граждански договор между:
1. ............. (името на фирмата)
2. ............. (моето име)

Страните се споразумяха за следното:
чл. 1 (1)Лицето се задължава по време на действието на трудовия му договор с Дружеството като доказателство за лоялно и коректно отношение към Дружеството
А) с поведението си да не накърнява интересите на Дружеството;
Б) да не извлича неправомерни блага от Дружеството или да не използва служебното си положение и представените му фирмени и други ресурси за неправомерно облагодетерстване;
В) да се въздържа от нелоялно и некоректно поведение, изразяващо се в използване или разпостраняване на Поверителна информация с цел извличане на лична изгода или в резулта на което е изтекла Поверителна фирмена информация поради невнимание или нехайство;
Г) да не извършва лично като физическо лице, или чрез лице от кръга на домашните му, или като учредител, съдружник или акционер лично или чрез лице от кръга на домашните му или организация извършващи дейност, еднаква или сходна с или конкурентна на дейността на Дружеството;
Д) да не съдейства по какъвто и да било начин и независимо в какво качество на друго лице от кръга на домашните му, на дружество или организация за извършването на дейност, еднаква, сходна с или конкурентна на тази на Дружеството;
(2) Страните се съгласяват, че изброяването на задълженията в ал. 1 не е изчерпателно и нарушаването на задължението за лоялност като задължение на служителя при предоставянето на работна сила съгласно чл. 125 и чл. 126, т. 9 от КТ може да намери друга проявна форма.
чл. 2 За целите на този Договор "поверителна информация" означава всички технически или други данни, формули, скици, финансови условия, бизнеспланове, информация за сътрудници, търговска документация, списъци на миналите, настоящи и потенциални клиенти и делови партньори, документация на проекти, маркетингови доклади, списъци на служителите и данни относно тях, сключени договори, договорни отношения, типови договори, политика и процедури, ценообразуване, информация, която е свързана с процеси, технологии или теории, финансова информация, ноу-хау и всякаква друга информация, която може да бъде разкрита от Дружеството, предвид точното изпълнение на задълженията от страна на Служителя или информация до която Служителя има достъп, предоставен му от Дружеството, или такава, която му е станала известна по друг начин, във връзка с този договор, или която е създадена като резултат от или във връзка с изпълнение на задълженията на Служителя по трудовия му договор.
чл. 3 Служителя се задължава да спазва задълженията си по чл. 1, ал. 1, б. "В", "Г" и "Д" в продължение на 1 година след датата на прекратяване на трудовия му договор с Дружеството.
чл. 4 (1) В случай на неизпълнение на което и да е от посочените в чл. 1 и чл. 3 от този Договор задължения, или проява на нелоялно и некоректно отношение към Дружеството по друг начин, Служителя се задължава да заплати на Дружеството неустойка в размер на 50 000 лв. в срок до 2 седмици от получаване на писменото искане за това.
(2) Неустойката по ал. 1 не преклудира правото на Дружеството да претендира обезщетение по общия или специалния ред от Служителя, когато е налице основание за ангажиране на имуществената му отговорност за вреди като служител на Дружеството.
чл. 5 (1) Настоящият договор може да бъде изменян само по взаимно съгласие между страните, изразено в писмена форма
чл. 6 Настоящият Договор не е обвързан със срок и се прекратява с прекратяването на трудовото правоотношение на Служителя с Дружеството, независимо от основанието за това, с изключение на задълженията описани в чл. 3.
чл. 7 Възникналите спорове във връзка с изпълнението, неизпълнението и тълкуването на този Договор ще се решават по споразумение, а когато това се окаже невъзможно - спорът ще бъде отнасян до съответния компетентен съдебен орган.

Извинявам се че не се сетих да кача Договора предварително, защото в него е писало, че е граждански и са описани с точност всички изисквания към мен.
zmeiat
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 05 Юни 2010, 11:55

Субективното ми мнение е:
1. "Те" нямат право да "ограничават Вас и семейството Ви в правото ви на труд".
2. Приложеният договор си е перфектен и трябва да го спазвате. Имате щастие, че не е посочен двугодишен срок, а е само една година! Единствено незаконно е посочването на лица, неподписали този договор, че имат задължения. Ако те са пълнолетни, то биха могли да развиват дейността, която желаете, без да има тежест договорът спрямо тях (а неофициално Вие да извършвате тази дейност).
ВАЖНО: Съгласно чл. 3 те нямат задължения след прекратяването на Вашия трудов договор!
3. Друг път се консултирайте с адвокат, преди да подписвате важни документи.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 07 Юни 2010, 23:20

Предлагам едно мнение, подкрепено с аргументи, което напълно споделям. "Re: право на работа в конкурентна фирма
от prnedev на 05 Мар 2009, 12:42

кхммм

Решение № 246 от 15.01.2004 г. на ВАС по дело 3921/2003 г.
"С отмяната на ЗЗК от 1991 г. и на неговия чл. 15 отпадна забраната за осъществяване на конкурентна дейност спрямо бивш работодател. Идеята на законодателя очевидно е била да се стимулира свободната конкуренция (...) Един анализ на развитието на обществените отношения след отмяната ще покаже дали това законодателно решение е било удачно. Такъв анализ обаче може да направи само законодателят. (...) Подписани декларации или клаузи в трудовите договори на тези работници и служители нямат правна стойност, защото противоречат на идеята за свободно и бързо развитие на българския пазар и стимулиране на конкуренцията и поради това са в противоречие с добрите нрави по смисъла на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД (с изключение на случаите на чл. 126, т. 9 от КТ)."
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право