начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

имам нужда от консултация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам нужда от консултация

Мнениеот pepa27 » 29 Май 2010, 12:05

Здравейте, моля помогнете ми!
На 6.06.2007 година започнах работа в шивашка фирма на длъжност-изпълнител модели,трудовият договор беше със срок на изпитване 6 месеца, на 4 часов работен ден. На 15.10.2007 подписах допълнително споразумение към договора със срок на изпитване до 5.12.2007 година, на пълен работен ден, с основен платен годишен отпуск в размер на 20 дни. Април месец през 2009 година напуснах без предизвестие-причината е неизплащане на заплата за 2 месеца. След напускането ми беше изплатено това, което имам да взимам без отпуск, от който съм ползвала само 3 дни за всичкото време през което съм работила там и ми беше казано, че в тази фирма се ползват само 10 дни от отпуската на година,но не ми се изплати. На 13.07.2009 година бях повикана на работа в същата фирма на длъжност шивачка на договор със срок на изпитване 6 месеца, на непълен работен ден-4 часов, получаване на допълнително трудово възнаграждение в зависимост от придобития трудов стаж и професионален опит в размер на 60%(което не ми беше изплащано) и с право на платен годишен отпуск-20 работни дни. На 19.02.2010 бях освободена от работа без ппедизвестие-причината беше, че съм бременна във втори месец и исках да ме осигуряват на пълен работен ден. Имах да взимам две заплати в общ размер-580 лева и не съм ползвала отпуск. В последствие ми беше изплатена само една заплата в размер на 300 лева. След многократно ходене да си търся полагаемото ми беше казано, че ако искам мога да се оплача в инспекцията по труда, а работодателката щяла да пусне дело в съда за изгубени ползи. Искам да вметна,че докато съм работела никога не съм се разписвала на ведомост за заплата. Не ми беше изплатено и полагаемото обезщетение. Какви са моите права в случая и какво мога да направя, за да си получа това което заслужавам и има ли вина работодателя и ако е така къде да се оплача. Благодаря предварително.
pepa27
Нов потребител

Re: имам нужда от консултация

Мнениеот kazimirc4 » 29 Май 2010, 18:02

До pepa27.
Имате право на обезщетение за неползван размер на платения годишен отпуск по чл.224, ал.1 от КТ към момента.
Имате неизплатени трудови възнаграждения за стар период, на които също имате право.
Интересно ми е, по кой член на КТ е прекратен последният Ви трудов договор.
И ако е възможно да ми отговорите - информирахте ли работодателя или упълномощеното от него лице към момента на връчване на заповедта, че сте бременна? Това е важно за случая и лично за Вас!
Ако не искате да заведете дело в съда, може да сигнализирате Инспекцията по труда по место за неизплатените суми.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 29 Май 2010, 18:17

До pepa27. И още нещо. При получаване на трудовите си възнаграждения върху какво точно се разписвахте!? Също е много важно. Иначе мога да Ви зарадвам, че междувременно трудовият Ви договор със срок за изпитване следва да се е превърнал в постоянен/безсрочен/ към датата 13.01.2010 г и прекратяването му става доста сложно за работодателя. Затова напишете на какво правно основание е прекратен!! Може да печелите царица срещу пешка!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот pepa27 » 29 Май 2010, 19:47

Информирала съм работодателя близо месец преди да ме освободи, че съм бременна и мисля, че това беше причината да бъда освободена. Когато получавах заплата не съм се подписвала никъде и никъде не фигурира аз каква заплата реално съм получавала. Трудовият договор го прекратихме по взаимно съгласие понеже трябваше да си намеря веднага друга работа, за да бъда осигурявана заради майчинство.
pepa27
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 29 Май 2010, 20:54

До pepa27. Имате право на обезщетение за общо 44 дни неползван платен годишен отпуск. Явно ще трябва да се обърнете към Инспекцията по труда - това са две работни заплати! Ще си ги искате ли и знаете ли как? Или към съда ?! Изборът е Ваш!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 29 Май 2010, 21:14

Закона защитава бдящите,а не спящите.

Спестените 20-на лева за адвокатска консултация сега ще Ви излязат скъпи и прескъпи. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот pepa27 » 29 Май 2010, 21:23

Много ви благодаря за съветите.
pepa27
Нов потребител

Назад към Трудово право