начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работно време на майки с деца до 3 г.????

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работно време на майки с деца до 3 г.????

Мнениеот mpulle » 21 Мар 2010, 10:19

Здравейте,
искам да попитам дали законово е уредено работното време на майки с деца до 3г.
Питам т.к. преди да забременея бях на график включващ и нощни смени. След като се върнах на работ имах уговорка да работя само през седмицата от 8 до 16ч, т.к. аз водя и взимам детето от ясла, която е в близост до работното ми място и е доста далече от дома ни.
Сега обаче се оказва че въпреки всичко се налага да работя и през уикендите със смени до 22.00ч.
Намерих единствено това е нета:

"Казаното по-горе се отнася напълно и за разпоредбата на чл. 147, ал. 1 КТ, с която се забраняваше полагането на извънреден труд от определени категории работници и служители. По дефиниция (чл. 143, ал. 1 КТ) извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време. Такъв труд досега бе забранен за бременни работнички или служителки и майки с деца до 3-годишна възраст. Сега, след промените, спрямо майките на деца до 3-годишна възраст се прави промяна, напълно идентична с промяната за нощния труд.

Майките с деца до 3 години са включени в една обща група с майките на деца до 6 години и законът забранява, но допуска възможност

те да полагат извънреден труд

с тяхно изрично писмено съгласие за всеки отделен случай......."

извънреден труд включва ли съботите и неделите?

Проблема е такъв че и съпруга ми е на смени, включващи и нощни смени, нямаме баба на която да оставяме детето и се чудя какво ще се случи ако аз съм на работа и съпруга ми също
mpulle
Младши потребител

Назад към Трудово право