начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Пореден трудов спор , моля за помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пореден трудов спор , моля за помощ

Мнениеот aliciakeysfan » 07 Мар 2010, 16:54

Поставям на вешето внимание следния казус: Назначена съм на постоянен трудов договор. От известно време фирмата , за която работих изпитваше постоянни затруднения в изплащането на трудовите заплати. Това беше основния ми мотив да напусна работа по взаимно съгласие. Молбата ми беше удовлетворена и от 1.02.2010 бях освободена от работа. След разговори едва на 18.02.2010 получих трудовата си книжка. Заедно с нея получих и 2 броя трудови споразумения с дати от 1.10.2009 и 1.01.2010 който бяха попълнени некоректно т.е. от тези дати съм назначена на 4 часов работен ден. До момента на напускането съм работила по основен трудов договор ( пълен работен ден ), и естествено не съм подузирала , че съм осигорявана за 4 часа. Логично отказах да подпиша дадените документи, отказах и да приема трудовата книжка с некоректно нанесения стаж. По същия начин ми е издаден и удостоверение за стажа. Върнах всички документи на работодателя с настояване за корекция на стажа и отказ да подпиша допълнителните споразумения , за който разбрах 18 дни след напускането ми. Към днешна дата въпроса е все още НЕУРЕДЕН. Наред с това отказват да ми изплатят обезщетение за НЕползван отпуск. За целия ми трудов стаж в посочената фирма никога не съм се подписвала на ведомост за заплата. Парите съм получавала на части на рака. Не съм подавала молба за платен отпуск. Ползвала съм 10 дни в посочен от работодателите период. Общия ми трудов стаж в фирмата е 1Година 4Месеца и 20Дни . Имам неизплатена заплата за месец 12.2009 , 01.2010 и отпуск. Работодателите ми отказват комуникация с мен. Моля за вашия съвет и мнение как мога да си получа документите,обезщетението за задържането им и всички трудови възнагражения. Да информирам инспекция по труда или да заведа съдебно дело? Оставам с наджда за бърз отговор.
С уважение.
aliciakeysfan
Нов потребител

Re: Пореден трудов спор , моля за помощ

Мнениеот milletti » 07 Мар 2010, 17:03

Обърнете се към Инспекция по труда. Обикновено е достатъчно.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот usra_ovcova » 07 Мар 2010, 22:10

Инспекцията по труда, в подобен случай си "изми" ръцете, че след като работникът е напуснал, то вече няма правоотношение, за което да е компетентна инспекцията. Насочиха тъжителката към съда.
Иначе, Милети е права, че има ефект, но ако му правят проверка за спазване на трудовото законодателство въобще и открият неща, незаконосъобразни и ако той ДОБРОВОЛНО реши да уважи исканията ви.
Делото в съда ви е печелившо!
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2010, 22:53

в посочената фирма никога не съм се подписвала на ведомост за заплата

Вие с наистина в изгодна позиция. Препоръчвам да сезирате ИТ( онова с некомпетентност поради липса на ТПО вероятно минава, но е незаконосъобразно!) и до месец след това- съдебен иск.
През цялото време да ви води по пътеката адвокат( дано попаднете на читав)- повече не ви е нужно.
Гост.
Старши потребител

Назад към Трудово право