начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Дискриминация при кандидатстване за работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дискриминация при кандидатстване за работа

Мнениеот gkorsachka » 06 Мар 2010, 01:12

Проблемът ми е следния-Кандидаствах за работа в новоткриващ се магазин, в който работи и съпругът ми от известно време. По принцип политиката на фирмата е- семейство не може да работи е вдин отдел, тъй като има сблъсък на интереси-това го рабирам. В договора на съпруга ми се споменава само длъжността без никакви уточнения, но изрично е записано, че стриктно трябва да се спазва длъжностната характеристика /в някои договори такова уточнение липсва и са възможни множество инпровизации и затова го споменавам/. В длъжностната му характеристика вече е отбелязан конкретен отдел, за който той е назначен. Длъжността, за която аз кандидатствах е в друг отдел, тоест според политиката на фирмата не би трябвало да има проблем да започна работа но........
На интервюто ме уведомиха, че не мога да кандидатствам за тази длъжност поради сблъсък на интереси. В момента на кандидатстване съпругът ми работи в същия отдел поради факта, че скоро ще отваря магазина и всичко трябва да стане в кратки срокове, така всеки върши всякаква работа. Въпросът ми е следния в такива случаи не важи ли отбелязаното в договора и длъжностната характеристика- все пак това е документа, в който се уреждат отношенията работодател-служител-и нарушени ли са правата ми според Закона за защита от дискриминация чл.4 ал.1- в която се споменава и пряката или непряка дискриминация спрямо семейното положение? Имам ли правно основания в този случай да си търся правата? Благодаря предварително за отделеното внимание, и се надявам някой да може да ме ориентира в ситуацията.
gkorsachka
Нов потребител

Re: Дискриминация при кандидатстване за работа

Мнениеот TheOldMan » 06 Мар 2010, 01:27

Как да ви кажа... дори и юридически да не са прави, мисля, че ви правят услуга с отказа. Едно 'закъсване" на магазина и закъсняване на изплащането на заплатите или недай боже нещо по-сериозно - фалит, пожар и т.н., обрича цялото ви семейство на безпаричие. Докато ако работите на две различни места, разсредоточавате риска.
Отделно работата на съпрузи на едно място е ... абе не е удобно, повярвайте ми. Тръгват едни слухове, едни съмнения, едни клюки... Да, криза е, ама да работите на едно и също място със половинката си не е добро решение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gkorsachka » 06 Мар 2010, 07:45

Добро утро, и благодаря за съвета. Това, което не съм споменала е, че работата ни е в една свера на дейност и до момента сме работили на две места заедно, разбира се в различни отдели, но взаимносвързани. Напълно свикнали сме да отделяме личните от служебните ангажименти, и по никакъв начин едните не се отразяваха на другите, колко и странно да звучи. Не го бях споменала, защото смятам, че няма конкретна връзка със зададения от мен въпрос, но коментара ти за слухове, съмнения и т.н. е напълно уместен и би вълнувал и всеки работодател, но не е ли същото като да се наеме красива и млада жена/давам този пример, защото се среща почти във всяка фирма/ притежаваща необходимата квалификация и т.н. И в тази ситуация се получава същото-тя е назначена само заради външния вид и подобни още по-брутални изказвания и сплетни/не че не се забелязва и такава порочна практика/, но ако тази красива жена си върши съвестно работата няма да бъде уволнена. Смятам, че същото важи и за моя случай, на всеки слух и породили се съмнения може да се противодейства със количество и качество свършена работа, а за това смятам е изпитателният срок. Разбира се на едно интервю няма как да се докаже такова нещо, и тук на помощ могат да дойдат препоръките от предишен работодател.
Проблемът е в това, че в момента, в който споменах за съпруга си интервюто премина за мен в изключително неприятна сцена, която граничеше с унижение - смятам напълно без основание, защото не смятах по никакъв начин да намесвам съпруга си, да го използвам да получа работата или каквото друго може да се сетите, просто нямаше никакъв смисъл да лъжа за нещо такова. И това основно е причината да се поинтересувам дали наистина са нарушени правата ми, защото за съжаление практика общо взето навсякъде е да тъпчат и мачкат без видимо основание /така поне смятам аз/ и не смятам, че имаха правото да ме унижат така, само защото съпругът ми работи при тях.
gkorsachka
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 06 Мар 2010, 10:18

Чета и не вярвам на очите си ...
Добре, че не са Ви взели на работа /за работодателя/ ... такъв "таралеж в гащите" е щял да си вкара ...
Съмнявам се, че проблемът е бил, че съпругът Ви работи там ... просто Вие сте ... нямам думи ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 07 Мар 2010, 17:05

gkorsachka написа:Добро утро, и благодаря за съвета. Това, което не съм споменала е, че работата ни е в една свера на дейност и до момента сме работили на две места заедно, разбира се в различни отдели, но взаимносвързани. Напълно свикнали сме да отделяме личните от служебните ангажименти, и по никакъв начин едните не се отразяваха на другите, колко и странно да звучи. Не го бях споменала, защото смятам, че няма конкретна връзка със зададения от мен въпрос, но коментара ти за слухове, съмнения и т.н. е напълно уместен и би вълнувал и всеки работодател, но не е ли същото като да се наеме красива и млада жена/давам този пример, защото се среща почти във всяка фирма/ притежаваща необходимата квалификация и т.н. И в тази ситуация се получава същото-тя е назначена само заради външния вид и подобни още по-брутални изказвания и сплетни/не че не се забелязва и такава порочна практика/, но ако тази красива жена си върши съвестно работата няма да бъде уволнена. Смятам, че същото важи и за моя случай, на всеки слух и породили се съмнения може да се противодейства със количество и качество свършена работа, а за това смятам е изпитателният срок. Разбира се на едно интервю няма как да се докаже такова нещо, и тук на помощ могат да дойдат препоръките от предишен работодател.
Проблемът е в това, че в момента, в който споменах за съпруга си интервюто премина за мен в изключително неприятна сцена, която граничеше с унижение - смятам напълно без основание, защото не смятах по никакъв начин да намесвам съпруга си, да го използвам да получа работата или каквото друго може да се сетите, просто нямаше никакъв смисъл да лъжа за нещо такова. И това основно е причината да се поинтересувам дали наистина са нарушени правата ми, защото за съжаление практика общо взето навсякъде е да тъпчат и мачкат без видимо основание /така поне смятам аз/ и не смятам, че имаха правото да ме унижат така, само защото съпругът ми работи при тях.

Какво толкова против имате красивите и млади жени?! :evil: Красотата на жената е природна даденост и не бива да се сърдим на една жена, когато е красива!Не бива да я обвиняваме за това. В крайна сметка всяка жена, ако поиска и хубавичко се постарае и потруди, може да бъде красива. От нея си зависи дали го иска или не... Ако не успее, нека потърси проблема в себе си и нека спре да завижда на красотата.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот gkorsachka » 07 Мар 2010, 21:56

Аз нямам нищо притив красивите жени, дадох го просто за пример, защото това наравно с роднинската връзка е най-срещаното явление и обсъждано. И разбира се, така както една красива жена може да се докаже, така и една роднина на служител на фирмата може да се докаже. Явно тук няма да намеря насока относно моя казус. Благодаря все пак на всеки.
gkorsachka
Нов потребител

Назад към Трудово право