начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

конкурс и изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

конкурс и изпитателен срок

Мнениеот deny888 » 02 Дек 2009, 23:25

Здравейте, може и тази тема да е дискутирана тук, но тъй като не я открих ще я поставя, надявайки се някой да ми посочи практика или тълкувателно решение в тази насока. Става въпрос за това възможно ли е при провеждане на конкурс по КТ да има изпитателен срок. Според мен при моя прочит на КТ конкурса си е различно от трудовия договор основание за възникване на трудово правоотношение, при което не би следвало да има изпитателен срок, а лицето, което го е спечелило следва да бъде назначено на безсрочен договор, но тъй като не съм сигурна в това, моля Ви в случай, че сте се сблъсквали с това посочете ми практика в тази насока. Благодаря Ви предварително.
deny888
Нов потребител

Re: конкурс и изпитателен срок

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 10:30

deny888 написа:Здравейте, може и тази тема да е дискутирана тук, но тъй като не я открих ще я поставя, надявайки се някой да ми посочи практика или тълкувателно решение в тази насока. Става въпрос за това възможно ли е при провеждане на конкурс по КТ да има изпитателен срок. Според мен при моя прочит на КТ конкурса си е различно от трудовия договор основание за възникване на трудово правоотношение, при което не би следвало да има изпитателен срок, а лицето, което го е спечелило следва да бъде назначено на безсрочен договор, но тъй като не съм сигурна в това, моля Ви в случай, че сте се сблъсквали с това посочете ми практика в тази насока. Благодаря Ви предварително.

Конкретно съдебно решение или съдебна практика не мога да ти покажа, но не мисля, че има и нужда, защото с лице назначено чрез конкурс не може да се сключва трудов договор със срок на изпитване. Смисълът на самата конкурсна процедура е да се оценяват компетенциите на кандидатстващите и щом комисията е оценила лицето като компетентно значи няма нужда повторно то да се оценява чрез срок за изпитване. Конкурсната процедура от една страна и срокът за изпитване от друга са взаимноизключващи се.
Това важи обаче, когато става дума за назначаване на конкурс след проведена конкурсна процедура по правилата на Раздел 4 чл.89 - 97 от Кодекса на труда. Ако работодателят просто е подал обява за дадена длъжност и се среща с кандидатите и ги попрепитва относно компетенциите и вижданията им за трудовата им кариера това по никакъв начин не може да се нарече конкурсна процедура.
planinaot
Младши потребител

Re: конкурс и изпитателен срок

Мнениеот deny888 » 03 Дек 2009, 18:59

Благодаря за отговора. Аз съм съгласна с това, но имам наблюдение, че много хора тълкуват текстовете, заложени в КТ относно конкурса доста многозначно, да не кажа превратно, затова все пак ако някой е попадал на нещо, написано от висша инстанция по отношение на този въпрос, на което нормативно да може човек да се обоснове - имам предвид практика, моля да ме насочи.
deny888
Нов потребител

Назад към Трудово право