начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос

Мнениеот mialexa » 08 Сеп 2009, 13:04

Здравейте, април месец се върнах на работа след отпуск по майчинство. Работодателят ми направи предложение с пожелателно-задължителен характер да премина на друга длъжност, по- добра. Приех, подписах допълнително споразумение за прехвърляне от отдел в отдлел и от длъжност в длъжност. Основният ми трудов договор е за неограничено време. След месец се връща колежка от този отдел от майчинство. Ставаме много :roll: Аз не съм назначена по заместване, но дефакто върша нейната работа. Въпросът ми е какво може да предприеме работодателя, може ли да ме съкрати?
mialexa
Нов потребител

Re: Въпрос

Мнениеот rts » 08 Сеп 2009, 16:34

Какво разбирате под: " Основният ми трудов договор е за неограничено време. " ?
Ако в допълнителното споразумение е променен и вида на договора от Дог. за неопр.време в срочен, то договора ще бъде прекратен с изтичане на срока.
По принцип винаги могат да Ви "съкратят" (със или без предизвестие, при безсрочен или срочен договор), стига да не попадате сред защитените лица по чл.333 от КТ, за които е необходимо специално разрешение от Инспекцията по труда.
Ако не е спазено необходимото предизвестие, Ви се дължи обезщетение, но договора Ви може да бъде прекратен.
rts
Активен потребител

Мнениеот mialexa » 08 Сеп 2009, 16:49

Не ми е променян срока на договора, за неопределено време е. И детето ми няма три навършени години.
mialexa
Нов потребител

Мнениеот c_welinowa » 09 Сеп 2009, 23:36

Чл. 333. (1) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
"Вярвам защото е абсурдно. Ако беше достоверно щях да знам"
e-mail: c_welinowa@abv.bg
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право