- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на трудов договор
назначена съм на бесрочен ТД по чл.67,ал.1, т.1 с предизвестие при напускане от 1 месец .Работила съм в тая фирма само 5 дни и искам да напусна.Мога ли да напусна веднага ,ако не ми одобрят молбата за напукане по чл 325,ал. 1 ,т.1.Не са ми предоставили екземпляр ,че са ми регистрирали ТД в НАП.
- iv_va
- Младши потребител
Re: Прекратяване на трудов договор
Ако не Ви одобрят молбата за прекратяване на ТПО по взаимно съгласие по чл.325, т.1, можете да напуснете веднага и по чл.326, ал.(1) и без да спазвате срока на предизвестие. В този случай дължите на работодателя обезщетение за неспазване на срока на предизвестие, защото страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. Фактът, че работодателя не Ви е представил заверено копие на уведомление от ТД-НАП по чл.62, ал.(3) е административно нарушение по смисъла на чл.63, ал.(1) и няма връзка с желанието Ви за прекратяване на ТПО. За това нарушение работодателя подлежи на имуществена санкция или глоба в размер на 15 000 лева (размера е точно определен), а виновното длъжностно лице – глоба в размер на 10 000 лева за всяко отделно нарушение (безумно висока глоба за една служителка в отдел "Човешки ресурси).
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Re: Прекратяване на трудов договор
Здравейте,
Ще си позволя да изразя несъгласие с част от написаното преди мен..
Предполагам, че питащия желае да прекрати тр. си договор, но без д аима последствия за него / в случая да дължи заплащане на обезщетение за енспазено предизвестие, защото това е най-лесното/. В тази връзка, ако Вие продължавате да работите, но не са Ви предоставили уведомление за регистриран трудов договор, както и другите изискуеми документи - дл. характеристика, провеждане на инструктаж, запознаване с правилника за ВТР, то имате следните права:
На основание чл. 327 т.3 предлож. последно от КТ можете да прекратите трудовия си договор без предизвестие, поради това, че работодателят Ви не е изпълнил задължението вменено му от чл. 63 КТ, а именно да Ви предостави такова уведомление.
Нещо по-важно - вижте в трудовия си договор тр. да има срок за започване на работа. Вие сте задължен / а да се явите на работа само ако работодателят Ви е предоставил тези документи. В противен случай нямате задължение да се явявате на работа, независимо, че сте "работили" няколко дни.
Относно оформянето на искането за прекратяването на тр. Ви договор, моят съвет е да се обърнете към колега адвокат практикуващ в тази област, понеже това е от съществено значение за защита на интересите Ви след момента на получаването на изявлениет оот работодателя.
УСПЕХ !
Ще си позволя да изразя несъгласие с част от написаното преди мен..
Предполагам, че питащия желае да прекрати тр. си договор, но без д аима последствия за него / в случая да дължи заплащане на обезщетение за енспазено предизвестие, защото това е най-лесното/. В тази връзка, ако Вие продължавате да работите, но не са Ви предоставили уведомление за регистриран трудов договор, както и другите изискуеми документи - дл. характеристика, провеждане на инструктаж, запознаване с правилника за ВТР, то имате следните права:
На основание чл. 327 т.3 предлож. последно от КТ можете да прекратите трудовия си договор без предизвестие, поради това, че работодателят Ви не е изпълнил задължението вменено му от чл. 63 КТ, а именно да Ви предостави такова уведомление.
Нещо по-важно - вижте в трудовия си договор тр. да има срок за започване на работа. Вие сте задължен / а да се явите на работа само ако работодателят Ви е предоставил тези документи. В противен случай нямате задължение да се явявате на работа, независимо, че сте "работили" няколко дни.
Относно оформянето на искането за прекратяването на тр. Ви договор, моят съвет е да се обърнете към колега адвокат практикуващ в тази област, понеже това е от съществено значение за защита на интересите Ви след момента на получаването на изявлениет оот работодателя.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|