Здравейте,
Казуса ми е следния от две години работя в една частна фирма като "Аналитик компютърни мрежи и системи". Както в повечето фирми от този род имаме двойно счетоводство, като ме осигуряват на 550 лева(което мисля че и минимума за моята длъжност) и отделно всеки месец си получавам допълнителна сума на ръка. От началото на годината заплатите се бавят. Преди получавахме официалните пари за предходния месец по банкова сметка на дебитна карта до 10 число на текущия месец и до 20 останалата част на "ръка". Обаче вече не се издържа не съм си получил парите на ръка за май, юни,юли и също така за юли нямам и заплата по картата. Работодателя естествено се прави на луд и "утре ги превеждаме" и т.н. лъжи.
Въпроса ми е ако напусна по взаимно съгласие, мога ли да го направя без предизвестие ако кажем че работодателя ми е съгласен? Другия ми въпрос е след това мога ли да се запиша в бюрото по труда и колко време и в какъв размер биха били обезщетенията? Има ли вариант да кажем сега заради осигуровката си от 550 лева ще получавам примерно 100 лева, но примерно да мога да си внеса преди да напусна Х месеца назад осигуровки на 1000 лв и тогава да получавам да кажем обезщетение 200 лв. И ако може да се направи такъв вариант за колко месеца назад трябва да си до внеса пари за да имам после по-голямо обезщетение.
Предварително благодаря!
P.S>Извинявам се ако съм пуснал темата на неправилното място или пък два пъти, но нещо стана при първия ми опит.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дали да напусна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дали да напусна
Вижте темата: "как да отида на борсата" - за обезщетението за безработица.
Подайте си молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие, ако прецените, че размерът на обезщетението и периодът на получаването са без значение за Вас. Ако обаче напуснете не по взаимно съгласие, а по Ваша молба без спазване на необходимото предизвестие, ще дължите обезщетение на фирмата в размер на брутната си заплата по договор, пропорционално на неспазеното предизвестие.
Ако действително не са Ви плащали "официалната" заплата повече от 2 месеца, или редовно фирмата закъснява с изплащането, можете да пуснете молба за прекратяване на договора без предизвестие по вина на работодателя: на основание чл.327 т.2 от КТ - правата Ви за борсата ще бъдат запазени в пълен размер. В този случай обаче, трябва да сте сигурен, че можете да докажете забавянето.
Подайте си молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие, ако прецените, че размерът на обезщетението и периодът на получаването са без значение за Вас. Ако обаче напуснете не по взаимно съгласие, а по Ваша молба без спазване на необходимото предизвестие, ще дължите обезщетение на фирмата в размер на брутната си заплата по договор, пропорционално на неспазеното предизвестие.
Ако действително не са Ви плащали "официалната" заплата повече от 2 месеца, или редовно фирмата закъснява с изплащането, можете да пуснете молба за прекратяване на договора без предизвестие по вина на работодателя: на основание чл.327 т.2 от КТ - правата Ви за борсата ще бъдат запазени в пълен размер. В този случай обаче, трябва да сте сигурен, че можете да докажете забавянето.
- rts
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|